El dòlar segueix sofrint la 'síndrome Trump' i la guerra comercial

El bitllet verd segueix molt dinamitat pels comentaris del president nord-americà sobre la seva fortalesa

Per

Bolsamania | 23 jul, 2018

Actualitzat : 10:07

El divendres va ser un dia infaust per al dòlar. La moneda va viure un dels seus pitjors dies de 2018, malgrat trobar-se en un moment alcista, amb unes condicions de mercat favorables a el ‘bitllet verd’, però el president dels EUA, Donald Trump, va carregar contra la fortalesa de la divisa en una entrevista en la CNBC. I va seguir dinamitant la moneda a través de la seva xarxa social favorita, Twitter.

Mitjançant dues anotacions, va tornar a treure l'artilleria de la guerra de divises en acusar a la Unió Europea, Xina i altres països d'haver manipulat les seves divises.

Per si això fos poc, va decidir trencar amb la tradició de la Casa Blanca de no comentar els moviments de la Reserva Federal (Fed) i va expressar el seu descontentament amb les pujades de tipus del banc central. La reacció va ser immediata i el dòlar va sofrir una onada de vendes contra els seus rivals que molts analistes han qualificat de “exagerada” perquè els fonamentals i la política monetària de la Fed segueixen jugant a favor del dòlar.

Per als analistes de Citigroup, “el nerviosisme del mercat s'explica pel ja clàssic desassossec que provoca Donald Trump i per la incertesa sobre qual va a ser el següent moviment en la guerra comercial”. De fet, la moneda va prosseguir el seu declivi després que, en la mateixa entrevista, el republicà assegurés que està disposat a imposar aranzels a la totalitat de les exportacions xineses, que aconsegueixen el mig bilió de dòlars.

Les tensions comercials també han acaparat l'atenció en el cim del G20 d'aquest cap de setmana, que no ha insuflat confiança entre els inversors perquè d'ella no ha transcendit una postura consensuada contra el conflicte aranzelari amb EUA. En conseqüència, l'índex dòlar, que mesura la força del dòlar enfront d'una cistella de divises, ha baixat aquest any un 2,4% i aquesta matinada un 0,17%, “a causa de la pujada de tipus d'interès, les bones dades *macro econòmics i el nerviosisme per una guerra comercial en tota escala”, indica Ramon Morell, analista de ETX Capital Markets.

Això està portant a l'euro a nivells propers a 1,1750 dòlars, els seus màxims de les dues últimes setmanes. I el ien ha escalat fins als 110,91 iens per dòlar, en una sessió asiàtica molt tranquil·la. Quant a la lliura, ha aconseguit remuntar també el recent desastre que, a la calor del Brexit i de la gairebé certesa que el Banc d'Anglaterra no pujarà tipus a l'agost, l'ha portat fins a mínims de 14 mesos.

“El Brexit segueix sent un problema per a la lliura i, amb un calendari econòmic tranquil en el Regne Unit aquesta setmana, la moneda serà particularment vulnerable als titulars que arribin sobre l'avanç dels plans de divorci amb la UE”, avisa Jasper Lawler, analista de London Capital Group.

EL IEN, IMPULSAT PEL BANC DE JAPÓ

De tornada al ien, la moneda nipona també s'ha vist impulsada per les notícies aparegudes en Reuters i altres mitjans que el Banc de Japó està discutint activament un gir en les seves polítiques monetàries. En l'avantsala de la reunió del banc japonès del 30 i el 31 de juliol, el mercat no espera encara canvis significatius, però un gradual enduriment de les seves condicions monetàries ultra-flexibles pugues encara apreciar-se més enllà dels 110,40 iens, segons els experts.

Últimas noticias