El dòlar retrocedeix als màxims d'un mes, Yellen en torna a tenir la culpa
La caiguda en el rendiment dels bons del Tresor dels EUA també refreda el dòlar
- Els futurs de la Fed mostren un 46% de possibilitats que s'anunciï una pujada dels tipus d'interès al març
- En castellano: El dólar retrocede desde máximos de un mes, Yellen vuelve a tener la culpa
El què dóna Yellen, també ho pren Yellen. El breu comentari de la president de la Reserva Federal d'EUA, Janet Yellen, durant la seva compareixença davant el Congrés que “l'acompliment de l'economia ha estat força decebedor”, va ser suficient per als inversors per iniciar una onada de presa de beneficis en el dòlar, assegura l'experta en divises Kathy Lien. Així, la moneda dels EUA va retrocedir davant de tots els seus rivals i va acabar el dia pràcticament sense canvis, després de disparar-se fins a màxims d'un mes contra l'euro, que es va depreciar fins a gairebé el nivell dels 1,05 dòlars. La caiguda dels rendiments dels bons del Tresor també va refredar l'operativa del ‘bitllet verd’.
“Els operadors es van aferrar a l'únic comentari pessimista de Yellen”, comenta Lien, encara que la president de la Fed va estar la major part del temps parlant de l’avanç sòlid del consum i de la recuperació de la confiança del sector negocis i dels consumidors, “ningú no va poder ignorar el to més cautelós, malgrat els comentaris positius”, assegura l'experta.
Ningú no va poder ignorar el to més cautelós de Yellen davant del Congrés, malgrat els comentaris positius en termes generals
Després de les dues compareixences de la president del banc central, els futurs de la Fed mostren un 46% de possibilitats que s'anunciï una pujada dels tipus d'interès al març, fet que suposa un increment de més del 10% respecte el dia anterior. Segons Michael Hewson, analista de CMC Markets, “sempre ha estat un desenllaç improbable que la Fed incrementi la taxa d'interès al març”. “Mentre que els seus comentaris sobre l'economia han estat optimistes, en tot moment s'ha deixat marge per no prendre la decisió d'endurir la política monetària el pròxim mes”, comenta Hewson.
LA RECULADA DEL DÒLAR
Així, l'índex del dòlar, que mesura l'acompliment de la divisa contra una cistella de sis rivals, va aconseguir, des del passat 12 de gener, el seu millor nivell als 101,76 punts, però la matinada passada va retrocedir gairebé un 1%. El panorama es repeteix contra la resta de contraparts: el dòlar/ien cau més d'un 1%, des de màxims de dues setmanes i mitja als 114,95 iens, i contra el franc suís exhibeix un comportament similar, amb el dòlar/franc suís que es retrau des de màxims d'un mes prop dels 1,01200 francs. Els dòlars lligats a les matèries primeres han mostrat un comportament desigual: l’‘aussie’ (el dòlar australià) s’ha disparat a un màxim de tres mesos i el ‘loonie’ (el dòlar canadenc) pràcticament sense canvis.
L'avanç de la resta de divises contra el dòlar obeeix íntegrament la reculada de la moneda dels EUA, assegura Lien. De fet, l'única que se surt de la “norma” és la lliura. La moneda britànica va aguantar el tipus al dòlar fins la publicació de les dades del mercat laboral britànic, que van mostrar una caiguda dels salaris mitjans. El ‘cable’ (lliura/dòlar) es va precipitar després de la dada, però després s'ha mantingut en un estret rang entre els 1,2460 i els 1,2470 dòlars. “L'encreuament va tornar a submergir-se per sota de la mitjana mòbil de 50 sessions, als 1,2410 dòlars abans de rebotar”, apunta Michael Hewson. “El nivell clau de suport segueixen sent els 1,2400 dòlars”, assegura l'expert.
Pel que fa a l'euro/dòlar, des d'un punt de vista tècnic, Hewson indica que “la caiguda per sota dels 1,0520 dòlars deixa exposat el suport dels 1,0460 dòlars; tanmateix, l'encreuament té ganes d’aixecar el cap per sobre dels 1,06 dòlars, on també trobem la mitjana mòbil de 50 sessions, fet que obre les portes a pujades fins la resistència dels 1,0720 dòlars”.