El dòlar estén la seva gradual rebot i la lliura cau a mínims d'una setmana després del 'súper dijous’ del BoE

L'euro continua subjugat després d'un Draghi que no va oferir raons per llançar-se a comprar la divisa europea

Per

Bolsamania | 11 mai, 2017

El 'bitllet verd', a poc a poc, ha anat recuperant múscul entre els inversors del mercat de les divises que han conduït la moneda dels EUA al seu màxim de vuit setmanes contra el ien a la matinada passada. Mentrestant, s'han mantingut prudents davant l'euro després que el president del BCE, Mario Draghi, no oferís senyals que el banc central es planteja un canvi en la seva política monetària en el curt termini. La divisa comunitària tracta de reestructurar l'alça des del suport als 1,0850 dòlars, però la gran protagonista de la jornada és la lliura que ha cedit fins a mínims d'una setmana després del 'súper dijous' del Banc d'Anglaterra (BoE).

El banc central ha mantingut els tipus d'interès sense canvis en el mínim històric del 0,25% i també ha deixat intactes les seves compres d'actius per valor de 435.000 milions de lliures mensuals. El regulador sí que ha revisat a l'alça les seves perspectives d'inflació per 2017 i ha anunciat que preveu que els preus avancin fins al 2,7% aquest trimestre, per sobre del 2,4% previst al febrer. A més, ha assenyalat el regulador que preveu que segueixin pujant per sobre del seu objectiu del 2% durant els pròxims mesos fins a arribar a una xifra "lleugerament per sota del 3% durant el quart trimestre".

La decisió s'ha pres per 7 vots a favor i un en contra, el de Kristin Forbes, davant la decepció dels inversors que esperaven que almenys un altre membre el Comitè de Política Monetària del BoE s'unís al bàndol dels 'falcons'. La reacció de la lliura no s'ha fet esperar i la moneda britànica cau un 0,7%, fins a preus per sota dels 1,2870 dòlars.

A més de la publicació de la decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE), la divisa britànica s'ha mantingut molt ocupada també amb la publicació de les dades de producció industrial i manufacturera. Tot i que les dades dels PMI de la setmana passada suggerien una millora de l'economia del Regne Unit, les xifres d'avui han explicat una història molt diferent. La primera, inesperadament ha caigut tres dècimes al rang mensual, fins al -0,6%, mentre que la segona ha deixat un resultat pitjor del que s'esperava del -0,5%. Cap d'aquestes dades ha estat celebrat per la lliura, que també es deixa un 0,4% contra l'euro, fins a les 0,8440 lliures.

D'altra banda, analistes com Hussein Saied de l’FXTM no esperaven massa acció per part del BoE ja que "hi ha poques raons perquè el BoE canviï la seva orientació en aquests moments". L'expert espera que l'organisme es mantingui en mode d'espera "fins que hi hagi més claredat a l'escenari polític i econòmic".

La moneda britànica, baix en focus abans de la reunió del Banc d'Anglaterra (BoE)

Per aquest motiu, Saied no creu que la lliura "ofereixi moltes possibilitats de seguir avançant contra el dòlar, llevat que hi hagi alguns membres del Comitè de Política Monetària del BoE que es decantin a favor de la pujada de tipus, en un senyal que els 'falcons' podrien acabar dominant les votacions en el curt termini i propiciar un increment de les taxes". En aquest cas, l'estrateg de mercats d’FXTM creu que el 'cable' (lliura/dòlar) podria trencar el nivell dels 1,30 dòlars.

Però la confiança dels operadors ha tornat a situar-se al costat del 'bitllet verd' que ha tornat a batre la seva marca enfront del ien, fins a un nou màxim de vuit setmanes als 114,400 iens, preus no vistos des del passat 15 de març. El ral·li en els preus del petroli que aquest dijous han estès un 0,5% el seu ral·li de dimecres del 3% -el més gran en rang diari des de desembre-, fins als 50,47 dòlars ha ofert una pilota d'oxigen als alcistes en la moneda nord-americana. El dòlar ha rebut suport també dels comentaris del president de la Fed de Boston i membre amb dret a vot del Comitè de Mercat Obert (FOMC) de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Eric Rosengren, que ha advocat aquest dimecres per tres pujades més de tipus d'interès als Estats Units abans que acabi l'any.

Els futurs de la Fed descompten ara un 90% de possibilitats d'una pujada de tipus durant la reunió de juny del banc central dels EUA i Rosenberg ha incrementat les expectatives quan ha explicat que caldria començar a reduir gradualment els 4,5 bilions de dòlars (4,14 bilions d'euros) que té el banc central en actius. D'aquesta manera, el president de la Fed de Boston ha indicat que és important que els màxims responsables de la Fed se centrin en la normalització de la política monetària i assegura que això només tindrà "lleugers" efectes sobre el mercat de crèdit.

DRAGHI I L'EURO

En aquest context, l'euro/dòlar es manté lluny dels seus recents màxims, tot i que ha trobat suport a l'àrea dels 1,0850 dòlars i, segons ens diu l'anàlisi tècnica, manté les seves possibilitats de tornar a reestructurar l'alça mentre no faci fallida aquest suport i, per sota, l'àrea dels 1,0800 dòlars. "En aquest cas, l'euro podria depreciar fins a l'àrea dels 1,0640 dòlars", indica Michael Hewson, analista de CMC Markets.

La divisa única no ha rebut el suport esperat del president del BCE, que no va oferir sorpreses durant la seva conferència al parlament d'Holanda de dimecres. Sí que va defensar el banquer central, un cop més, les polítiques convencionals (tipus baixos) i no convencionals (compres d'actius) per impulsar la inflació cap a la meta de l'organisme, al 2%. L'italià ha tornat a defensar la política monetària ultraexpansiva del BCE: "La gravetat de la crisi amb la doble caiguda (de l'economia, el 2008-2009 i 2011-2012) ha obligat el BCE a implementar instruments no convencionals per garantir l'estabilitat dels preus. I les nostres mesures han demostrat ser eficaços: les dades confirmen que la recuperació cíclica de l'economia de l'Eurozona està sent cada vegada més sòlida i els riscos n’han disminuït".

Analistes de Danske Bank encara esperen que "l'eliminació del risc del Frexit hagi aplanat el camí per a un comunicació més contundent durant la pròxima reunió del BCE al juny, però pel que fa a les perspectives d'inflació, creiem que el banc central vol tenir més informació per jutjar si l'últim increment s'ha donat per les vacances de Setmana Santa o per una pressió a l'alça dels preus".

En altres llocs del món, destaca Nova Zelanda, on el 'kiwi' (com es coneix al dòlar del país) ha arribat a un mínim de 11 mesos enfront del dòlar dels EUA després que el Banc de la Reserva de Nova Zelanda hagi sorprès els mercats en mantenir un biaix neutral en la seva revisió de política monetària mentre ha mantingut les taxes d'interès estables a un mínim rècord d'1,75%.

Últimas noticias