El dilema de Govern amb la pujada de les pensions de 2020: ara o més endavant?
Cada vegada que es revaloren l'Executiu ha de comunicar-ho per carta als pensionistes
- En castellano: El dilema del Gobierno con la subida de las pensiones de 2020: ¿ahora o más adelante?
El Govern abordarà aquest divendres, previsiblement, la pujada de les pensions de 2020 durant l'últim Consell de Ministres que se celebrarà aquest any. El gabinet de Pedro Sánchez, que està en funcions, té davant seu un important dilema: pujar-les en dos trams, el primer ara i després completar-ho després de la investidura, o esperar que l'Executiu tingui plens poders per pujar de cop el 0,9% promès.
Tot apunta que les pensions, en línia amb el Pla Pressupostari enviat a Brussel·les i amb el compromís del president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, pujaran un 0,9% el proper any. Per això, el Govern té com a opció més probable la suspensió de l'article 58 de la Llei General de la Seguretat Social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%, i la posterior pujada del 0,9% un cop hagi Executiu.
Una altra de les alteratives que es baixessin és l'aplicació de l'actual índex de revaloració de les pensions (0,25%) perquè, una vegada que es constitueixi l'Executiu, s'adopti la pujada restant fins a arribar al 0,9% previst al Pla Pressupostari. El problema és que si s'opta per aquesta opció, caldria comunicar dues vegades als pensionistes la pujada per carta (la llei marca que s'ha de fer cada vegada que es revalorin), amb la despesa que això comporta a les arques públiques.
No obstant, també hi hauria la possibilitat, encara que menys probable, que l'Executiu aprovi aquest divendres directament la pujada del 0,9% ja comunicada a Brussel·les per al 2020.
En tot cas, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha posat èmfasi durant les últimes setmanes en què existia "una garantia absoluta" que les pensions pujaran un 0,9% el proper any, amb efectes d'1 de gener de 2020.
A més, al Pacte de Toledo, el fet de lligar les pensions a l'IPC real va ser l'únic tema en què hi va haver preacord clar a la taula.
El 2019, l'índex de revaloració de les pensions es va suspendre després d'aprovar la pujada de l'1,6% de totes les pensions en línia amb la pujada dels preus. Aquesta fórmula, vigent des del 2014 i recollida a la Llei de Pensions de 2013, indexava la revaloració anual de les pensions a una fórmula que contemplava la salut dels comptes de la Seguretat Social.
En matèria de pensions, també quedarà per veure què passa amb el factor de sostenibilitat, fórmula encaminada a vincular la quantia de les pensions a l'evolució de l'esperança de vida, que hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener de 2019 i que es posposar fins al 2023.