El creixement econòmic de la zona euro segueix a prop de l'estancament

A l'inici del quart trimestre, la demanda de productes i serveis cau per segon mes

Per

Bolsamania | 24 oct, 2019

L'economia de la zona euro segueix encallada a prop de l'estancament al començament del quart trimestre de l'any, atès que la demanda de productes i serveis ha caigut per segon mes consecutiu, segons les últimes dades de l'estimació de l'índex PMI, elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dijous.

La producció manufacturera va continuar marcant un profund declivi, acompanyat d'una de les expansions més febles del sector serveis des 2014. Així, el PMI compost de la zona euro es va situar en 50,2, enfront del 50,1 de setembre, xifra que suposa el seu màxim dels dos últims mesos, tot i que és la segona expansió més reduïda de l'activitat total del sector manufacturer i del sector serveis des que la recuperació actual va començar el juliol de 2013. Per la seva banda, l'índex d'activitat comercial del sector serveis va ser de 51,8, en comparació amb el 51,6 de setembre, assenyalar el seu màxim en els últims dos mesos.

Mentrestant, el PMI de producció del sector manufacturer es va situar en 46,2, enfront del 46,1 de setembre, en aconseguir també el nivell més alt durant els dos últims mesos. Quant a l'índex del sector manufacturer de la zona euro, aquest es va mantenir al 45,7, la mateixa dada de setembre.

Les expectatives respecte a l'activitat futura van caure fins a mínims des del 2013 i la creació d'ocupació va ser la menor des de 2014, encoratjant a les empreses a adoptar cada vegada més precaució respecte a la contractació. Amb això, la creació d'ocupació va caure fins a mínims des de desembre de 2014, impulsada per la destrucció d'ocupació més intensa del sector manufacturer des de començaments de 2013. Mentrestant, el creixement de l'ocupació al sector serveis va ser el més reduït des del gener passat i el segon més feble des de 2016.

Les expectatives respecte a l'activitat futura van caure fins a mínims des del 2013 i la creació d'ocupació va ser la menor des de 2014

El malestar de nou es va deure principalment a un intens deteriorament de les condicions operatives al sector manufacturer, on la producció va caure per novè mes consecutiu, cosa que indica que el sector productor es va mantenir en la seva major desacceleració des del 2012, vinculada al seu torn a noves caigudes intenses de les noves comandes i les exportacions.

El sector serveis es va recuperar lleugerament en comparació amb setembre, però va seguir situant-se en un dels resultats més febles des de finals de 2014, ja que l'arribada de noves comandes es va reduir gairebé fins a la seva paralització. Aquesta escassetat de noves comandes va fer que les comandes pendents es reduïssin per desena vegada durant els onze últims mesos, cosa que suggereix un nou desenvolupament de capacitat ociosa tant al sector serveis com al sector manufacturer.

Per països, els millors resultats a França van ajudar a mantenir la zona euro fora del territori de contracció, juntament amb una lleugera atenuació de la taxa de declivi a Alemanya. No obstant això, en la resta de la regió el creixement econòmic va seguir alentint, per la qual cosa s'ha acostat encara més a l'estancament. Les exportacions van seguir assenyalant una divergència important entre França i Alemanya, ja que les noves comandes per a exportacions rebuts a França van augmentar lleugerament mentre que les exportacions alemanyes van seguir en marcat declivi.

Més detingudament, a Alemanya l'activitat comercial va caure per segon mes consecutiu i el ritme de declivi es va atenuar penes molt lleugerament enfront del de setembre, en assenylar el pitjor període de declivi des de 2012. Les noves comandes van seguir reduint intensament i l'ocupació va caure per primera vegada en sis anys. La taxa de caiguda de la producció manufacturera es va atenuar, però es va mantenir entre les més intenses des de 2009. Entre tant, el creixement del sector serveis va assolir mínims des de setembre de 2016, a mesura que les noves comandes van caure al seu ritme més intens de més de sis anys.

Per contra, l'activitat comercial es va reactivar a França, i va registrar la tercera expansió més intensa de l'activitat total dels últims onze mesos. L'augment de les noves comandes rebudes i la creació d'ocupació també han cobrat ímpetu. L'expansió econòmica del sector serveis es va accelerar fins a arribar a un dels ritmes més intensos de gran part dels últims dotze mesos, acompanyada d'un modest retorn al creixement de la producció manufacturera després d'un breu ensopegada al setembre.

A la resta de la zona euro s'ha observat gairebé una paralització del creixement econòmic, ja que l'activitat total va augmentar al ritme més feble des que l'actual període de recuperació va començar l'agost de 2013. L'activitat comercial del sector serveis va augmentar al ritme més feble des de desembre de 2013, mentre que la producció manufacturera es va reduir a un ritme que no s'havia produït des d'abril de 2013.

Des de Markit comenten que l'enquesta "indica que el mandat de Mario Draghi al timó del BCE arriba a la seva fi amb un PIB gairebé paralitzat, un menor creixement de l'ocupació, preus gairebé estancats i un creixent pessimisme al voltant de les perspectives futures, que augmenten les pressions sobre Christine Lagarde perquè promogui noves solucions al renovat malestar econòmic de la zona euro".

Últimas noticias