El creixement de l’Eurozona, en mínims de cinc anys, a prop de la paralització

Se situa una mica més a prop de l'estancament a l'inici de 2019, segons l'índex PMI

Per

Bolsamania | 24 gen, 2019

El creixement de l'economia de la zona euro es va situar una mica més a prop de l'estancament a l'inici de 2019. La lectura preliminar de l'índex PMI indica que l'augment de l'activitat total va ser el més feble dels últims cinc anys i mig i la primera caiguda de la demanda en més de quatre anys, segons l'enquesta publicada aquest dijous.

L'índex PMI compost, elaborat per la consultora Markit, va caure de 51,1 registrat el desembre de l'any passat a 50,7 el gener, el seu nivell més baix des de juliol de 2013. L'última lectura va indicar un augment marginal de l'activitat empresarial, que ha contrastat intensament amb els sòlids ritmes d'expansió observats a principis de 2018.

Tant l'expansió de la producció manufacturera com el creixement de l'activitat del sector serveis es va alentir. El sector industrial va indicar l'expansió més feble des del començament del repunt actual de la producció, el juliol de 2013, mentre que el creixement de l'activitat del sector serveis va ser el més reduït des d'agost de 2013.

La producció manufacturera com el creixement de l'activitat del sector serveis es van alentir

El volum de comandes rebudes va decaure respecte al desembre de 2018 va registrar el primer declivi des de novembre de 2014 i va assenyalar la major caiguda de la demanda de béns i serveis des de juny de 2013. El nivell de nous comandes rebudes al sector manufacturer va caure per quart mes consecutiu i es va disminuir a un ritme que no s'havia observat des d'abril de 2013, mentre que els nivells d'arribada de noves comandes al sector serveis van decréixer per primera vegada des de juliol de 2013.

Un deteriorament en el comerç exterior va contribuir al panorama descoratjador de les carteres de comandes. Les exportacions van caure per quart mes consecutiu, cosa que va disminuir al ritme més intens des que es va començar a disposar de dades comparatives per a les exportacions del sector manufacturer i del sector serveis, fa poc més de quatre anys. Al sector serveis, les comandes per a exportacions es van reduir a un ritme més intens.

El declivi observat en les carteres de comandes va ser un dels factors fonamentals d'una reducció del ritme de creació d'ocupació en general, fins a la seva mínima des de setembre de 2016. L'augment de la contractació s'ha reduït per cinquè mes consecutiu i la disminució s'ha produït als dos sectors estudiats, tot i que s'ha observat una caiguda particularment intensa en el sector serveis.

Pel que fa a les perspectives de futur, l'optimisme ha millorat lleugerament durant el mes, encara que es va mantenir a prop de les mínimes recents dels quatre últims anys, cosa que reflecteix un panorama més lúgubre que l'observat durant gran part de l'any passat.

La preocupació de les empreses enquestades va girar a l’entorn de l'empitjorament en general de la conjuntura econòmica prevista per als propers dotze mesos, principalment vinculat al Brexit i a les tensions polítiques i del comerç internacional, especialment a França i Itàlia, però també a la resta dels països. La debilitat del sector de l'automòbil també va seguir sent un focus important de preocupació.

La preocupació va girar al voltant de l'empitjorament en general de la conjuntura econòmica prevista per als propers dotze mesos

Per països, les empreses a França van indicar un augment del ritme de declivi econòmic, vinculat a la combinació dels inconvenients causats per les persistents protestes i un entorn general de debilitació de la demanda. La producció del sector manufacturer i l'activitat empresarial del sector serveis van decaure i van generar la major caiguda conjunta de l'activitat total des de novembre de 2014.

A Alemanya, el creixement de l'activitat total va repuntar en comparació amb desembre de 2018 gràcies a un creixement més accelerat del sector serveis, però l'expansió mensual va seguir sent la segona més feble registrada durant els últims quatre anys. L'índex PMI manufacturer va assenyalar el primer deteriorament de les condicions empresarials des de novembre de 2014, impulsat per les caigudes més intenses observades des de desembre de 2012 de les comandes rebudes i de les exportacions del sector manufacturer.

Des de Markit, expliquen que "les descoratjadores dades de l'enquesta apunten que el PIB està creixent a un percentatge trimestral de només el 0,1%". "La persistent debilitat del sector de l'automòbil, la preocupació pel Brexit, les guerres comercials i les protestes a França de nou van ser àmpliament esmentades com els factors responsables de la moderació del creixement, però les respostes a l'enquesta revelen que s'ha instaurat un malestar més profund al començament de l'any".

"Les protestes de les 'armilles grogues' han generat la caiguda més pronunciada de l'economia francesa des de novembre de 2014, que es traduiria en una caiguda del PIB durant el primer trimestre si continuen aquests nivells durant els propers mesos. Però les empreses alemanyes també estan registrant el període més difícil dels últims quatre anys, generat per la caiguda del sector manufacturer en territori de declivi per primera vegada des del 2014, que al seu torn reflecteix la major disminució de les exportacions durant els últims sis anys", conclouen.

Últimas noticias