El cost per hora treballada s'estanca durant el tercer trimestre
Durant aquests tres mesos no hi ha hagut variació respecte al mateix període de 2016
- Cal recordar que venia de repuntar un 4% durant el trimestre anterior
- En castellano: El coste por hora trabajada se estanca en el tercer trimestre
El cost per hora treballada no va experimentar variació durant el tercer trimestre respecte al mateix període de 2016, després d'anotar un fort repunt del 4% durant el trimestre anterior. Així ho testifiquen les dades provisionals de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat (ICLA) publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Durant el tercer trimestre va ser menor el nombre d'hores treballades pel període de vacances
El cost per hora treballada va retrocedir un 0,1% en taxa interanual, en contrast amb l'augment del 0,5% del trimestre anterior. Per la seva banda, la taxa de variació trimestral (tercer trimestre de 2017 sobre segon trimestre de 2016) es va situar al -0,3% un cop eliminat l'efecte calendari i l'estacionalitat.
Sense tenir en compte l'ajust estacional i de calendari, la taxa trimestral és del 3,3%, a causa, fonamentalment, del menor nombre d'hores treballades pel període de vacances respecte al segon trimestre.
Així mateix, Estadística analitza les dades de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat corresponents al segon trimestre de 2017 i l'índex final és de 102,4 punts. D'aquesta manera, i corregit d'efectes de calendari i desestacionalitat, la taxa de variació anual per a aquest trimestre se situa al 4%.
EN QUINS SECTORS ÉS MAJOR LA DESPESA?
Les seccions que registren els majors increments anuals durant el tercer trimestre del 2017 són indústries extractives (7,8%), administració pública i defensa; Seguretat Social obligatòria (2,6%) i activitats immobiliàries (2,5%). Per la seva banda, les variacions més baixes es donen en educació (-4,3%), subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (-2,7%) i activitats professionals, científiques i tècniques (-2,4 %).
Si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, les activitats amb les taxes anuals més elevades són indústries extractives (7,2%), activitats immobiliàries (3,1%) i activitats artístiques recreatives i d'entreteniment (2,2%), mentre que educació (-3,6%), activitats professionals, científiques i tècniques (-2%) i activitats sanitàries i de serveis socials (-1,8%) registren les taxes anuals corregides més baixes.