El Consell General d'Economistes alerta sobre la frenada dels vents de cua a l'economia

El Consell General d'Economistes alerta sobre la frenada dels vents de cua a l'economia

Per

Bolsamania | 02 oct, 2018

Actualitzat : 13:57

La pèrdua de dinamisme en el context econòmic internacional i el fet que els vents, que impulsaven el creixement a Espanya, s'han esmorteït i s'alimenten les expectatives d'"una modesta alentiment durant la segona meitat de 2018 i per al pròxim any", avisa el Consell General d'Economistes (CGE). L'organisme assenyala al seu Observatori Econòmic del mes d'octubre que el cas del nostre país no és aïllat, sinó que "es repeteix en bona part de les nacions avançades", però alhora detecta diverses amenaces per a l'economia nacional que presenten un perill addicional.

En el context europeu, "ens passen factura el repunt de la inflació i el diferencial amb l'índex dels preus de l'Eurozona", assenyala Antonio Pedraza, president de la Comissió Financera del CGE. A més, aquests experts també insisteixen en la fortalesa dels preus del petroli, i "la falta de gana que hi ha pels actius europeus a conseqüència de les tensions polítiques que hi ha al sí dels socis de l'euro, especialment a Itàlia".

En aquest escenari de menor optimisme, l'Observatori també recull "la flexió a la baixa en els indicadors de clima econòmic en el conjunt mundial i a la Zona Euro, estimada per l'Institut Ifo alemany". Així com, "l'evolució del comerç mundial, que hauria experimentat una pèrdua d'impuls ja durant el passat trimestre als països que formen el G-20".

"La gran incertesa política juntament amb un erroni augment de la despesa és nociu per a l'economia, just quan cal retallar per gestionar el deute i el dèficit"

Precisament, l'informe subratlla que el debilitament del comerç exterior sembla ser un dels principals motius del fre de l'economia espanyola, segons es desprèn de les dades provisionals de la Comptabilitat Nacional Trimestral de l'INE, fins al segon trimestre d'enguany. D'aquesta manera, el PIB hauria crescut un 0,6% respecte a gener-març, percentatge que suposa una variació del 2,7% interanual, "un ritme encara superior al de la majoria de les economies avançades del nostre entorn, si bé, una mica per sota del corresponent als tres últims anys", matisa el document.

En qualsevol cas, aquesta moderació es troba en línia amb les perspectives assenyalades pel Govern d'Espanya a principis de 2018 i pel consens de les previsions, que estimen que el creixement sigui del 2,8% el 2018 i del 2,2% el 2019, quan caurà gairebé un punt respecte a 2017 (3,1%).

El Consell ha mantingut les seves previsions de creixement al 2,5% per a aquest any i al 2,3% el pròxim, amb un repunt del consum de l'1% i el 3%, respectivament.

DEBILITAT DEL GOVERN I CATALUNYA

A més de les esmentades causes externes, Pedraza responsabilitza del menor llustre en el PIB nacional a la "debilitat d'un Govern aliat amb moviments populistes". Segons la seva opinió, "la gran incertesa política juntament amb un erroni augment de la despesa és nociu per a l'economia, just quan cal retallar per gestionar el deute i el dèficit".

Un dels responsables de l'Observatori ha carregat durament contra l'ancoratge de la pujada de les pensions a l'IPC, que ha qualificat de "brutalitat" i ha criticat que no s'abordi la seva reforma. Estima Pedraza que el sistema actual serà "insostenible de cara al 2030", perquè "no s'arribarà al nivell i la qualitat d'ocupació necessari per mantenir el model" ja que "el que es crea és de mala qualitat i cotitza menys". Així mateix, ha criticat les pujades d'impostos, "que són pernicioses, ja que alarmen els inversors".

Finalment, ha explicat que les tensions entre l'Estat i Catalunya es notaran també en el creixement d'aquest trimestre i durant els següents, ja que és "un sumatori, igual que la ràtio d'ocupació o la caiguda de les inversions". "Tot Espanya es veu afectada per la frenada d'una regió que havia crescut per sobre de la ràtio", ha arrodonit.

CICLE DESIGUAL ENTRE LES ECONOMIES EMERGENTS I DESENVOLUPADES

De tornada a l'àmbit internacional, l'Observatori incideix que el comportament del cicle és cada vegada més desigual entre les economies de mercats emergents i en desenvolupament, com a conseqüència de la influència de l'ascens dels preus del petroli, l'augment de les rendibilitats als EUA i del tipus de canvi del dòlar, així com pels dubtes davant les tensions comercials i la incertesa que aquest context genera.

Per tant, es percep una trajectòria menys favorable durant els últims mesos en aquests països, d'acord amb la desacceleració de la Xina i els episodis de tensió a Turquia i l'Argentina", conclou l'estudi.

Últimas noticias