El Congrés aprova la reforma fiscal i tira endavant l'impost a la banca
Després de pactar amb Podem un impost posterior a les energètiques
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, amb 178 vots a favor, la reforma fiscal del Govern que manté l'impost a la banca, la pujada de l'IRPF a les rendes del capital superiors a 300.000 euros i regula un tipus mínim del 15% a les multinacionals, exigit per la Unió Europea (UE).
El paquet ha penjat un fil fins a l'últim moment i ha aconseguit tirar endavant gràcies a l'acord entre el PSOE i el Podem per establir un impost a les grans companyies energètiques.
"L'acord suposa el compromís del PSOE i Podem d'impulsar una nova proposició de llei que contingui un impost a les empreses energètiques. Amb aquest objectiu, els propers dies es constituirà una comissió negociadora amb participació de tots els partits polítics necessaris per aprovar aquesta reforma per aconseguir el consens necessari per aprovar aquest impost", ha assenyalat Podem.
La secretària general del partit morat ha indicat que "el compromís és que d'aquesta comissió en surti un impost a les energètiques", alhora que ha precisat que, si no s'acorda abans del 31 de desembre, "es prorrogarà el gravamen que ja existeix".
"Si no s'aconseguís aquest consens abans del 31 de desembre, el Govern aprovarà un RDL amb la pròrroga del gravamen a les empreses energètiques per a l'any 2025. En qualsevol cas, aquesta estratègia haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que es comprometin amb la descarbonització, en línia amb el comunicat publicat pel Ministeri d'Hisenda el dilluns 18 de novembre”, han detallat des de la formació política.
Finalment, la reforma fiscal ha tirat endavant amb el suport del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, Podem, BNG i Coalició Canària. En contra, han votat el PP, Vox i UPN.
En canvi, no s'ha donat el vistiplau a la pujada de la fiscalitat del dièsel per equiparar-la a la de la benzina, a l'impost als béns de luxe i tampoc a diverses mesures pactades entre PSOE i Sumar, com la supressió del règim fiscal de les socimis.