El comitè d'experts proposa situar l'SMI entre els 1.011 i 1.049 euros per a 2023
Suposa un augment del salari mínim interprofessional de 99 o 61 euros en aquests dos anys i mig
Que el salari mínim interprofessional (SMI) a Espanya se situï entre 1.011 i 1.049 euros al mes en 14 pagues per a l'any 2023. És el que proposa l'informe del comitè d'experts presentat aquest divendres pel Ministeri de Treball. Actualment es col·loca als 950 euros, de manera que la pujada suposaria un augment de 99 o 61 euros durant aquests dos anys i mig, entre un 6,4% i un 10,4% respecte a la quantitat actual.
Aquesta comissió ha lliurat aquest divendres les seves conclusions a la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Es va constituir a finals de gener i ha realitzat una anàlisi tècnica per establir la ruta que hauria de seguir l'SMI fins a arribar, a final de legislatura, el 60% del salari mitjà a Espanya, objectiu a què s'ha compromès el Govern i que és, a més, el que estableix la Carta Social Europea.
En concret, segons ha explicat en roda de premsa la presidenta de la Comissió Assessora per a l'Anàlisi de l'SMI, Inmaculada Cebrián López, els experts recomanen, per acord unànime, tres possibilitats. En una d'elles es proposa una pujada de 19 euros el 2021 i de 40 euros tant el 2022 com el 2023. En la segona opció, veu un augment de 15 euros aquest any i de 31 euros tant el 2022 com el 2023. Finalment, una alça de 12 euros aquest any, de 24 euros el 2022 i de 25 euros el 2023.
Ara el Govern "haurà de triar". "Serà l'executiu qui, en el marc del diàleg social amb els agents socials, decidirà quina és la senda de convergència més adequada", ha dit.
Cal recordar que el Govern va deixar en suspens la pujada de l'SMI per a aquest any, congelant en 950 euros mensuals, a l'espera de la recuperació econòmica i de l'ocupació. Ara, amb les conclusions dels experts a la mà, haurà de decidir si aquest mateix any comença a pujar-lo, com demanen els sindicats, o si deixa els increments que el portaran al 60% del salari mitjà per als exercicis 2022 i 2023.
Díaz ha assenyalat que es reunirà "amb promptitud" amb el president de Govern, Pedro Sánchez, de la mateixa manera que convocaran els agents socials per establir la ruta de pujada de l'SMI durant el període 2021-2023 "fins a aconseguir una de les quantitats de la forquilla suggerida pels experts". "Coneixeran vostès el resultat final d'aquest debat", ha expressat.
Preguntada sobre si l'oposició de la CEOE a l'increment és un obstacle, la ministra de Treball ho ha negat, defensant que tant patronal com sindicats tenen els seus "legítims interessos" i que són "benvingudes totes les declaracions". De la comissió d'experts de l'SMI formen part set acadèmics, tres membres de Govern i dos representants sindicals, ja que els representants de CEOE i Cepime van decidir abandonar aquesta comissió en considerar que "desvirtuava" el diàleg social.
Per la seva banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, creu que per pujar l'SMI s'ha de tenir en compte la conjuntura del mercat laboral.