El 'cas Bankia' fractura el BdE: els òrgans rectors es deslliguen de la recollida de signatures a favor dels imputats
La institució assegura en un comunicat que ni la "direcció" ni la "cúpula" no han promogut aquesta iniciativa
- Reconeix que aquesta acció "mereix comprensió" i recorda la "solidaritat" expressada amb els empleats que hi han renunciat
- El dimarts Mariano Herrera, Pedro Comín i Pedro González van deixar els seus llocs de treball
- En castellano: El 'caso Bankia' fractura el BdE: los órganos rectores se desligan de la recogida de firmas a favor de los imputados
Actualitzat : 15:49
La divisió del si del Banc d'Espanya ha crescut durant les últimes hores pel 'cas Bankia'. De fet, dins de l'organisme , hi ha una recollida de firmes a favor de diversos responsables que han renunciat als seus càrrecs a causa de la investigación de l'Audiència Nacional, fet que l'organisme admet en un comunicat alhora que desmarca la “cúpula” d'haver-la promogut.
La institució governada per Luis María Linde reconeix en un comunicat que la recollida de firmes és “una iniciativa d'alguns membres de la Direcció General de Supervisió”, i que en tot cas és un acte “que mereix comprensió”. Recalca però, que “no hi han participat de cap manera ni els òrgans rectors del Banc d'Espanya ni l'alta administració”. El Banc d'Espanya vol deixar clar que aquesta acció no ha estat promoguda per la "cúpula" o la "direcció".
En aquest sentit, el Banc d'Espanya (BdE) va acceptar ahir dimarts les renúncies de Mariano Herrera García-Canturri, Pedro Comín Rodríguez i Pedro González González. Són els tres inspectors caps de supervisió (en actiu) del BdE, que han estat cridats a declarar com a investigats (imputats) en la causa oberta en l'Audiència Nacional per la sortida de Bankia a borsa l’any 2011. També hauran de declarar les 'excúpules' del propi Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), encapçalades en el seu moment per Miguel Ángel Fernández Ordoñez i per Julio Segura, que tenien sota la seva competència la supervisió de BFA-Bankia en el moment de la seva constitució i la posterior oferta pública de venda (OPV).
El Banc d'Espanya va acordar aquest dimarts, "per unanimitat", "manifestar la seva plena confiança en tots els responsables del Banc d'Espanya afectats per l’acord citat de la Sala Penal de l'Audiència Nacional i confia plenament en què les actuacions de l'Audiència permetran aclarir els dubtes que existeixin respecte l'actuació del supervisor en el procés de constitució i recapitalització de BFA-Bankia". No obstant això, la institució agrega que considera que aquest procés "es va ajustar, a tot moment, a la defensa de l'estabilitat financera i a l'interès general".
CITACIÓ COM A IMPUTATS
Els esdeveniments s'han precipitat aquesta setmana. El dilluns, la Secció Tercera de la Sala penal de l'Audiència Nacional va manar al jutge Fernando Andreu, que instrueix el 'cas Bankia', que cités a declarar com a investigats els responsables del BdE i de la CNMV que tenien com a competència la supervisió de la constitució de BFA-Bankia i que es va organitzar després la seva sortida a borsa en 2011. Fet produït després que, al novembre de l'any passat, Andreu rebutgés citar-los al judici.
La decisió de l'Audiència Nacional es deu al fet que considera que hi ha "indicis múltiples, suficients i concurrents de criminalitat" respecte la coresponsabilitat dels dos òrgans rectors en una sortida a borsa que va ocasionar unes pèrdues estimades de 15.000 milions d'euros als accionistes, preferentistes i creditors, a més d'obligar a l'Estat a la posterior intervenció amb una injecció de diners públics de 22.000 milions d'euros, que encara no ha recuperat en ser el principal accionista de Bankia.
La imputació es va produir tres dies després que l'actual governador, Luis María Linde, publiqués un article a El País on va admetre errors del Banc d'Espanya en la gestió de la crisi bancària en el període d’entre el 2008 i el 2012, encara que nega que es produïssin negligències durant aquests anys, abans de la seva arribada.