El 'Brexit' entra a la segona fase i Theresa May no contagia el seu optimisme a la resta del Regne Unit
Divendres es va aconseguir un acord en tres punts clau: drets dels ciutadans, el diàleg sobre Irlanda i Irlanda del Nord i l'acord financer
- El Consell Europeu ha d'aprovar el 15 de desembre aquest acord
- L'Executiu de Theresa May no comparteix aquest optimisme
- En castellano: El 'Brexit' entra en la segunda fase y Theresa May no contagia su optimismo al resto de Reino Unido
El 'Brexit' aconseguia aquest divendres un primer acord. Un progrés que ha permès a la primera ministra britànica, Theresa May, ser optimista amb el futur d'aquestes converses. Però ara comença la segona fase d'aquest procés i les batalles internes a l'executiu del Regne Unit no deixaran gaire marge de maniobra a May durant les seves trobades amb la Comissió Europea (CE).
Un 'Brexit tou' provocaria una important fractura interna al parlament britànic. Una cosa que va quedar patent quan fa una setmana May va haver d'abandonar la reunió a Brussel·les després que els seus aliats a Irlanda del Nord van expressar la seva por de proposar un estat especial per a la regió amb la resta del Regne Unit. El Govern en minoria de Theresa May i la postura conjunta del bloc dels Vint-i-set no pronostiquen un acord positiu per als seus interessos.
Theresa May insistirà aquest dilluns a la Cambra dels Comuns que "res està acordat fins que tot estigui acordat" en els termes del Brexit després que el govern irlandès afirmés que l'acord preliminar de la setmana passada és vinculant. La primera ministra indicarà dilluns a la Cambra dels Comuns que encara que ella és optimista què es pot arribar a un acord futur profund i especial, l'acord de la setmana passada no és definitiu, segons assenyala The Telegraph.
Aquest divendres 15 de desembre serà decisiu en aquest procés. Després que la Comissió arribés a aquest acord, el Consell Europeu decidirà si s'han realitzat progressos suficients, permetent a les negociacions passar a una segona fase. La Comissió Europea va indicar divendres passat que va aconseguir acords "en cadascuna de les tres àrees prioritàries dels drets dels ciutadans, el diàleg sobre Irlanda i Irlanda del Nord i l'acord financer". Un acord que va deixar satisfets ambdues parts.
Encara que l'optimisme de May sembla no haver contagiat la resta de membres del seu equip negociador. El ministre britànic per al Brexit, David Davis, ha aclarit aquest diumenge que l'acord assolit per la primera ministra, Theresa May, per aconseguir passar a la següent fase del Brexit va ser una "declaració d'intencions" més que alguna cosa "legalment aplicable" i ha puntualitzat que si no hi ha acord comercial Londres no pagarà la 'factura' prevista.
"Nosaltres volíem protegir el procés de pau" a Irlanda del Nord "i també volíem protegir Irlanda de l’impacte del Brexit", ha explicat Davis en declaracions a la BBC, aclarint que "això va ser més aviat una declaració d'intencions que no pas alguna cosa legalment aplicable".
Així mateix, David Davis ha deixat clar que si el Regne Unit no aconsegueix tancar l'acord comercial que busca amb la Unió Europea per després que es produeixi la seva sortida, llavors no pagarà la 'factura' que s'estima que ascendiria a entre 40.000 i 45.000 milions d'euros. "Si no hi ha acord vol dir que no pagarem els diners", ha assenyalat Davis, assegurant que això és una cosa que està clar en el Govern britànic.
La frontera entre Ulster i Irlanda segueix sent un misteri i un dels temes espinosos de la negociació, Davis ha dit que fins i tot si finalment no hi ha acord, el Regne Unit està compromès amb mantenir una frontera "sense friccions i invisible" i trobaria la via per això. Dublín ha exigit evitar una frontera dura i divendres va dir que a l'acord havia garanties per a això.
Per la seva banda, el ministre britànic per a Irlanda del Nord, James Brokinshire, ha indicat que Londres té dues propostes sobre com garantir una frontera tova amb Irlanda després del Brexit, una nova associació duanera o un "enfocament altament simplificat" respecte a les duanes.
Segons explicava Brokinshire a Sky News, el seu Govern ha fixat dues propostes "en relació a com abordaríem la qüestió de les tarifes, com afrontaríem aquest tipus d'elements en relació a les duanes si hi hagués una nova associació duanera en què aplicaríem de manera efectiva una tarifa similar o la mateixa que la UE actualment s'aplica als béns que entren a la UE, o un enfocament altament simplificat amb exempcions efectives que s'aplicaria per als petits negocis".