El Brexit de Theresa May es sotmet a la decisió del Tribunal Suprem sobre la seva votació parlamentària

L'alt tribunal debatrà l'apel·lació del Govern a la decisió del Tribunal de Londres de que l'inici del Brexit passi l'aprovació parlamentària

Per

Bolsamania | 05 des, 2016

Actualitzat : 12:40

El calendari del Brexit amb el qual Theresa May vol dur a terme el divorci entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit, afronta un altre sot en el camí que podria ralentir i, fins i tot, parar els plans de la primera ministre britànica per activar l'article 50 del Tractat de Lisboa el març de 2017.

El Tribunal Suprem de Regne Unit -la més alta autoritat judicial del país- inicia el debat sobre l'apel·lació del Govern britànic a la decisió del Tribunal de Londres que l'inici de la ruptura amb la UE i els seus termes han de passar l'aprovació parlamentària. Està previst que durant els propers quatre dies, els 11 membres de l'alt tribunal valorin els al·legats de May, que demanda activar el Brexit sense passar per la Cambra dels comuns, per oferir el seu veredicte a mitjans de gener.

Si l'alt tribunal rebutja el recurs presentat per l'equip de May, farà descarrilar els plans de la primera ministre per arrencar el procés d'abandonament de la UE

Si l'alt tribunal rebutja el recurs presentat per l'equip de May, farà descarrilar els plans de la primera ministre per arrencar el procés d'abandonament de la UE. De fet, que el Govern perdi la batalla legal, podria suposar que el Parlament bloquegés el Brexit, ja que molts diputats són clars defensors que el país romangui en ‘els Vint-i-vuit’. No obstant això, explica Reuters que encara que alguns analistes polítics recolzen aquest desenllaç, el més probable és que, d'haver d'aprovar-se mitjançant votació parlamentària, s'obrirà un procés de major escrutini als passos que doni l'Executiu de May que acabarà per ajornar el procés.

En el que es mostren d'acord molts experts és que, com més gran sigui la implicació dels parlamentaris en el procés, menors són les possibilitats que aquest desemboqui en un ‘Brexit dur’, que prioritza mitjanes sobre el control de la immigració sobre l'accés al mercat únic.

LA DECISIÓ DEL TRIBUNAL DE LONDRES

El passat 3 de novembre, el Tribunal Superior de Londres va fallar en contra que el Govern decideixi unilateralment la invocació de l'article 50 del Tractat de Lisboa i va emetre una sentència que força a sotmetre aquesta decisió a una votació parlamentària.

Segons aquest tribunal, el Parlament britànic serà qui tingui l'última paraula sobre el quan i el com s'iniciarà el procés de divorci amb la Unió Europea (UE) després del resultat del referèndum sobre el Brexit. Aquest fet va suposar un revés per May, qui havia defensat fins ara que no era necessari que els parlamentaris es pronunciessin perquè ja ho havien fet els ciutadans.

L'alt tribunal londinenc va respondre amb el seu veredicte al recurs presentat el mes passat per activistes que consideren que el Govern no tenen l'autoritat per activar l'article 50.

Últimas noticias