El BoE manté els tipus al 5,25%: "Queda camí per recórrer" contra la inflació

El Comitè de Política Monetària (MPC) ha votat per una majoria de sis a tres a favor d'una altra pausa

Per

Bolsamania | 14 des, 2023

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit a la reunió de desembre mantenir al 5,25% els tipus d'interès, fet que suposa la seva tercera pausa consecutiva i deixar-los al nivell més alt des del 2008. L'organisme, que compleix així amb totes les previsions, ha advertit que "encara queda camí per recórrer" a la lluita contra la inflació.

El Comitè de Política Monetària (MPC) ha votat per una majoria de sis (Andrew Bailey, Sarah Breeden, Ben Broadbent, Swati Dhingra, Huw Pill i Dave Ramsden) a tres (Megan Greene, Jonathan Haskel i Catherine L Mann) a favor de una altra pausa al cicle d'alces.

Com detalla l'organisme al comunicat, per als membres que van considerar que en aquesta reunió estava justificat mantenir la taxa bancària al 5,25%, era massa aviat per concloure que la inflació dels preus dels serveis i el creixement dels salaris estaven en un camí fermament descendent.

"És probable que els efectes de segona ronda triguin a desaparèixer i, amb el mercat laboral encara ajustat, no és clar en quina mesura la fixació de salaris i preus prendria en compte la trajectòria descendent de la inflació", assenyala.

Mentrestant, els tres membres que han preferit un augment de 25 punts bàsics justifiquen que calia una pujada en aquesta reunió per abordar els riscos d'una persistència inflacionària més profundament arrelada i perquè la inflació torni a assolir el seu objectiu de manera sostenible a mitjà termini.

"Encara que els indicadors actuals d'activitat econòmica s'havien mantingut moderats, els ingressos reals de les llars havien continuat augmentant i els indicadors prospectius de producció seguien sent positius. El mercat laboral encara estava relativament ajustat. Les mesures de creixement salarial s'havien moderat lleugerament, però es mantenien en taxes superiors a les compatibles amb l'objectiu d'inflació. La inflació subjacent dels preus dels serveis s'havia mantingut elevada", afirma.

LA INFLACIÓ TORNARIA A L'OBJECTIU A FINALS DE 2025

A més, l'Informe de Política Monetària de novembre de l'MPC inclou unes projeccions condicionades a una trajectòria implícita al mercat per a la taxa bancària que es mantingui a la zona del 5,25 fins al tercer trimestre del 2024 i després disminuís gradualment fins al 4,25% a finals de 2026.

En aquest context, s'espera que el Producte Interior Brut (PIB) es mantingui pràcticament estable al quart trimestre i als propers trimestres del 2024.

En la projecció més probable, la inflació torna a l'objectiu del 2% a finals del 2025 i cau per sota de l'objectiu posteriorment. "El Comitè continua jutjant que els riscos per a la seva projecció d'inflació estaven esbiaixats a l'alça, de manera que la projecció mitjana és del 2,2% i l'1,9% als horitzons de dos i tres anys", matisen.

PRIMER RETALLADA DE TIPUS EL MAIG?

Els analistes de Pantheon Macroeconomics segueixen pensant que el Banc d'Anglaterra seguirà reticent a assenyalar que els tipus d'interès poden baixar aviat "fins que estigui segur que les empreses no augmentaran substancialment els salaris al primer semestre del proper any i fins que n'estigui segur que el Govern no ha suavitzat la consolidació fiscal en el Pressupost de cara a les properes eleccions generals".

"Aquests riscos alcistes per a les perspectives d'inflació signifiquen que l'MPC probablement no alterarà el llenguatge fins a la reunió del 21 de març i suggereixen que la reunió del 9 de maig és el primer moment realista per a la primera retallada de la taxa bancària".

La seva previsió és que el Banc d'Anglaterra retallarà els tipus en 25 punts bàsics inicialment el maig i després en reunions alternes, deixant-los al 4,5% a finals de 2024 i el 3,5% a finals de 2025. "El ritme de flexibilització el 2024 serà més modest que el que els mercats estan descomptant actualment”, afegeixen.

Per als experts d'ING, els mercats tenen raó en pensar en una sèrie de retallades de tipus el proper any. "Si bé és probable que la inflació de serveis es mantingui estable a la zona del 6% a principis de l'any que ve, esperem que tant això com el creixement dels salaris arribin al 4% el proper estiu".

Creuen que això serà un catalitzador perquè comencin les retallades de tipus: "El nostre pronòstic actual és una retallada l'agost, però si els mercats demostren tenir raó que la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) hauran començat a retallar el març o l'abril, no descartaríem que el Banc d'Anglaterra també ho faci abans”. I veuen correcte que el mercat aposti per quatre retallades el proper any.

Últimas noticias