El bitcoin posa en perill els 6.000 dòlars enmig d'un daltabaix massiu en les ‘virtuals’
La reina dels actius virtuals torna a mínims d'inicis de novembre
L’ethereum perd els 600 dòlars per primera vegada des del desembre
- El bitcoin cash cotitza en mínims de tres mesos
- La capitalització de mercat prossegueix la seva caiguda i perd els 300.000 milions de dòlars per primera vegada en dos mesos i mig
- En castellano: El bitcoin pone en peligro los 6.000 dólares en medio de un descalabro masivo en las 'criptos'
A tota pujada sense frens li segueix una correcció proporcional. Aquesta és la màxima dels mercats que els operadors de les ‘virtuals’ estan aprenent de la manera més dura que pot conèixer una 'trader': amb una correcció en el bitcoin i la resta de les monedes de xifrat que esborra el que ha passat durant els últims dos mesos i mig. Com si mai hagués existit, l'auge parabòlic dels actius virtuals de dos mesos s'ha esborrat per complet en només tres setmanes.
En el context d'aversió al risc dels mercats mundials la situació ha adoptat tints dramàtics, amb unes caigudes que s'acceleren per sobre del 25% durant l'última jornada. La capitalització de mercat dels 1.500 tokens existents ha perdut més de mig bilió de dòlars i es desploma fins als 280.000 milions de 'bitllets verds' just on estava entre el 20 i el 24 de novembre de l'any passat.
El bitcoin, per la seva banda, està a punt de perdre els 6.000 dòlars a l'índex de 'Coindesk' i la seva capitalització amb prou feines supera els 100.000 milions. La caiguda des dels màxims en 20.000 dòlars de mitjans de desembre és ja del 70% i es canvia de mans en mínims de tres mesos. I encara que les pèrdues s'han accelerat durant les últimes jornades, perforant un suport darrere l'altre, fins als més importants als 10.000 i als 8.000 dòlars, la correcció no sembla que hagin d'amainar i segueix inexorable cap als 5.000 dòlars.
La següent a la llista de monedes de xifrat de major valor, l’ethereum, tampoc abandona l'UCI. Les vendes s'acceleren fins al 30% i la seva capitalització és de poc més de 55.000 milions, mentre es canvia de mans per sota dels 600 dòlars, preus no vistos en pràcticament dos mesos. La seva caiguda des del màxim del 15 de gener és del 60%.
La tràgica foto es repeteix en el litecoin que aguanta el canvi dels 100 dòlars, el bitcoin cash, que cau a mínims també de tres mesos i es canvia en 766 dòlars i el ripple, que incrementa la seva caiguda fins als 0,58 dòlars i la correcció des del màxim d'inicis de gener als 3,60 dòlars supera el 80%.
CÒCTEL DE NOTÍCIES NEGATIVES...
El setge regulador, cada vegada més estret sobre aquest florent mercat i les notícies negatives que arriben de l'activitat de les plataformes d'intercanvi, ha posat en evidència les fragilitats d'aquests actius descentralitzats i sense controls.
D'una banda, les autoritats monetàries i financeres de tot el món busquen la manera d'orquestrar un conjunt de regles i normes per prevenir el frau i el blanqueig de capitals. De l'altra, els supervisors dels mercats volen subjectar l'activitat de les plataformes d'intercanvi per prevenir casos amb la presumpta manipulació dels preus amb la qual s'acusa el broker de moneda digital sud-coreà Bitfinex.
El tercer risc són els ‘hackejos i bretxes de seguretat en els actius digitals. Sobre el mercat encara pesa el robatori de gairebé 500 milions de dòlars en XEMs, la unitat de la xarxa NEM de la casa de canvi nipona Coincheck. Els usuaris d'aquesta plataforma encara estan pendents de saber com recuperaran els seus fons perduts, mentre les autoritats japoneses han pres cartes en l'assumpte per assegurar la integritat dels usuaris.
Per si això fos poc, la gran banca dóna l'esquena al bitcoin. Lloyds Banking Group ha anunciat la prohibició d'utilitzar les seves targetes de crèdit en la compra de monedes digitals, segons ha confirmat a 'Europa Press' un portaveu de l'entitat britànica. El veto de l'entitat se suma així a l'aplicat pels bancs nord-americans JP Morgan Chase, Bank of America i Citigroup.
...I NECESSÀRIA CORRECCIÓ
Però els analistes, com José María Rodríguez, de ‘Bolsamania’, o Ari Paul, cap d'inversors de la companyia especialitzada en moneda digital, BlockTower Capital, criden a la calma i parlen de "necessària i sana correcció". Paul destaca que "després del ral·li parabòlic fins a mitjans de gener, el mercat es manté generalment en mode correctiu, i qualsevol titular negatiu, per petit que sigui, no fa més que alimentar la por".
Rodríguez per la seva banda exclama que "això és el normal perquè res puja sense el seu ajust. El que no tenia sentit és que totes pugessin tant abans". "En condicions normals es podria apostar per un rebot des dels actuals nivells de preu", afegeix.
Apel·la l'expert també a aprendre de l'experiència i avisa que d'invertir en virtuals una petita part de la nostra cartera, "només ho faria en el bitcoin i l’ethereum i m'asseuria en elles. I d'aquí a uns anys miraria a veure què ha passat". "Però ni operaria ni compraria altres virtuals", puntualitza, perquè "si ha quedat clar alguna cosa en aquesta correcció és que n'hi ha dos que manen i totes les altres són mers espectadors".