El BdE reitera la seva projecció de creixement per a aquest any i millora una dècima la de 2019

L'economia espanyola s'expandirà un 2,7% el 2018 i tres dècimes menys el 2019

Per

Bolsamania | 15 jun, 2018

El Banc d'Espanya (BdE) ha reiterat les seves previsions de creixement per a aquest any, quan s'espera que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol s'expandeixi un 2,7%, i ha millorat una dècima les seves expectatives pel 2019 (+2,4%). El percentatge pel 2020 (+2,1%) també es manté intacte.

Segons l'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos, aquesta revisió a l'alça es produeix "com a conseqüència principalment de les mesures fiscals i, en menor mesura, per la perspectiva d'un tipus de canvi de l'euro més depreciat que l'observat durant els trimestres anteriors, els efectes del qual es veuen neutralitzats parcialment per l'impacte contractiu associat als majors preus del petroli".

El principal conductor del creixement seguirà sent la demanda nacional, per a la qual el BdE preveu certa desacceleració durant els propers anys. A més, la demanda exterior neta segueix contribuint "lleugerament" a aquest desenvolupament al llarg de l'horitzó de projecció que ha presentat l'entitat aquest divendres.

Pel que fa al mercat laboral, les previsions apunten a un increment sostingut de l'ocupació que "propiciarà descensos continuats de la taxa d'atur" fins a situar-se al tancament del 2020 a nivells propers a l’11%.

EL PETROLI CONTINUARÀ IMPULSANT ELS PREUS A CURT TERMINI

El Banc d'Espanya assegura que la inflació continuarà accelerant-se a curt termini gràcies a l'encariment recent del cru. Una relació que, però, es debilitarà a partir de la tardor fruit dels "efectes de comparació negatius" derivats de l'augment del preu del petroli a finals del 2017 i al perfil decreixent dels futurs en aquesta matèria primera. Una evolució parcialment contrarestada per l'ascens gradual de la inflació subjacent, que es veurà beneficiada per un major avanç dels costos laborals i uns menors nivells d'atur.

En concret, l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) creixerà un 1,9% aquest any i igualarà el registre del passat exercici, per després moderar dues dècimes el 2019 i una altra dècima més el 2020. Xifres pels dos pròxims exercicis que també han estat revisades a l'alça, en sis i quatre dècimes respectivament.

La incertesa geopolítica i el procés de normalització monetària que ha iniciat el Banc Central Europeu continuen sent els principals factors de risc per a l'economia nacional. Així mateix, l'organisme també explica els perills de l'auge de polítiques aranzelàries com les dels Estats Units, que "podrien afectar el dinamisme del comerç i l'activitat a nivell global". En particular, Espanya patiria a través d'un deteriorament de les seves exportacions, component que s'ha alçat com a palanca de creixement durant la recuperació.

Al terreny nacional, la incapacitat d'emprendre reformes estructurals pel fragmentat escenari parlamentari podria posar en perill la confiança dels agents econòmics. Especialment, si l'endeutament de l'economia espanyola no es controla. A més, l'organisme no exclou la possibilitat d'un "hipotètic" repunt de la incertesa en relació amb el desafiament independentista català.

Últimas noticias