El BdE preveu que les condicions financeres més dures limitin les exportacions

Durant el primer semestre del 2023, les exportacions de béns s'han debilitat

Per

Bolsamania | 08 ago, 2023

Durant el primer semestre del 2023, les exportacions de béns s'han debilitat, llastades per la desacceleració dels mercats d'exportació, segons es constata a l'article sobre El comportament recent de les exportacions de béns. Alguns factors explicatius del Banc d'Espanya, que preveu que l'enduriment de condicions financeres limiti el vigor de les exportacions.

Com detalla l'organisme, les perspectives de futur sobre el grau de persistència d'aquests factors estan envoltades d'una incertesa elevada, associada principalment a l'evolució de les tensions geopolítiques i al seu impacte sobre els mercats de primeres matèries, tant energètiques com no energètiques.

"La relaxació de les tensions als mercats de l'energia des de finals de l'estiu del 2022 i la resolució gradual dels colls d'ampolla haurien de permetre que es prolongui l'etapa recent de més dinamisme. No obstant això, cal esperar que l'enduriment generalitzat a escala global de les condicions financeres limiti el vigor de les exportacions espanyoles, almenys a través del canal del tipus de canvi, que en constitueix un a través dels quals opera la transmissió de la política monetària", assenyala.

A més llarg termini, el Banc d'Espanya espera que l'evolució dels mercats de l'energia, especialment en un context de transició energètica associada a la lluita contra el canvi climàtic, tingui conseqüències sobre l'evolució de les exportacions del nostre país.

"D'una banda, resulta probable que el gas segueixi sent més car a la UEM, incloent-hi Espanya, que en altres àrees com els Estats Units, en línia amb el senyal a mitjà termini dels futurs d'aquest hidrocarbur, ja que les fonts alternatives al gas rus podran implicar preus estructuralment més alts a la zona de l'euro, a causa, en part, d'una dependència més gran de les importacions de gas natural liquat, cosa que podria derivar en un impacte negatiu sobre la capacitat competitiva de les indústries més intensives en energia de la UEM, incloent-hi Espanya".

A més, destaca que els costos d'aquestes branques es poden veure augmentats, almenys de manera transitòria, per les polítiques de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic. D'altra banda, en sentit contrari, les exportacions energètiques es poden veure impulsades pels avantatges comparatius d'Espanya en la producció d'energies renovables, basades en la situació geogràfica, la climatologia i el desenvolupament d'una indústria productora de components utilitzats en la generació eòlica i solar.

Així, l'evolució de les exportacions estarà condicionada per la futura configuració de les cadenes globals de valor. "És probable que les estratègies basades en l'autonomia estratègica europea donin lloc a una certa regionalització de les cadenes de valor, en prioritzar-se la seguretat davant de les consideracions d'eficiència", afirma el document.

Últimas noticias