El BdE empitjora les seves previsions de dèficit per una orientació "una mica més expansiva" de les pensions
L'organisme situa ara el desequilibri fiscal per 2018 al 2,7%
El Banc d'Espanya (BdE) ha empitjorat aquest divendres les seves previsions sobre el dèficit per a tot el seu horitzó de projecció, que corre des de 2018 al 2020. En particular, l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos atribueix aquestes correccions a "l'orientació una mica més expansiva de la política fiscal que es desprèn del projecte de pressupostos generals de l'Estat i la Seguretat Social (PGE) del 2018".
D'aquesta manera, el desequilibri fiscal del país pujaria aquest any fins al 2,7%, dues dècimes per sobre de l'anterior estimació publicada al maig, amb les expectatives per 2019 (+2,3%) i 2020 (+2,0%) també empitjorant dues i tres dècimes respectivament. Sota els actuals PGE, el nou Govern de Sánchez també incompliria la promesa nacional amb Brussel·les de reduir el dèficit al 2,2% el 2018.
El BdE torna a treure la raó a l'antic Executiu de Rajoy que assegurava que compliria l'objectiu i adverteix el PSOE que sota els estàndards actuals tampoc ho aconseguirà. Al maig, tan sols dos dels disset instituts d'investigació que integren el Panell de Funcas donaven suport al Govern, amb un pronòstic mitjà del dèficit del 2,5% per a aquest any i de l’1,9% pel 2019.
Santander continua sent l'entitat més pessimista i eleva la 'porra' al 2,8%, un desviament d'uns 6.600 milions d'euros sobre el pla que va signar l'exministre d'Hisenda, Cristobal Montoro. A les previsions d’Ana Patricia Botín les segueixen les del BdE i les de la consultora S&R Associats (totes dues preveuen un desequilibri del 2,7%) i el Centre d'Estudis Econòmics de la URJC, la consultora Asexor i la gestora Intermoney (+2,6%).