El BdE defensa "un estímul monetari significatiu" davant la fragilitat de la recuperació
"Una retirada prematura" de mesures davant la crisi suposaria "uns perjudicis que excedeixen els possibles costos", avisa
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit que, davant la "fragilitat" de la recuperació econòmica, "no cap marge per a la complaença" i, per això, s'ha de mantenir "un estímul monetari significatiu" fins a aconseguir que "sigui sòlida".
Noticia relacionada
El BCE mantiene sin cambios los estímulos contra el Covid y su política monetariaAixí mateix, ha assenyalat que "una retirada prematura" de mesures davant la crisi suposaria "uns perjudicis que excedeixen els possibles costos a mitjà termini de mantenir-los" i tampoc ha descartat que calgui augmentar-les en funció de l'evolució de la pandèmia.
En una trobada de Deusto Business Alumni, a Bilbao, Hernández de Cos ha analitzat el paper de la política monetària davant la "pertorbació sense precedents" que ha suposat la pandèmia de la Covid-19.
Després de repassar les principals mesures que ha posat en marxa el Banc Central Europeu (BCE) per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària, ha advertit de la "fragilitat" de la recuperació econòmica i ha assenyalat que "no cap marge per a la complaença" davant l'actual situació, per la qual cosa s'ha de "mantenir un estímul monetari significatiu fins a aconseguir que la recuperació sigui sòlida".
"A més estem disposats, i això ho ha emfatitzat el Consell de Govern, a recalibrar les mesures que hem introduït ja o a introduir altres noves si fos necessari per a complir amb el nostre mandat d'estabilitat de preus, que ha de ser entès sempre de manera simètrica", ha afirmat.
Segons ha assenyalat, "resulta absolutament crucial mantenir la flexibilitat en l'execució dels programes de compra d'actius per a evitar que es produeixin problemes de fragmentació financera".
El governador del Banc d'Espanya ha subratllat que "això és el que cal esperar" del BCE, però també de la resta d'autoritats econòmiques, siguin nacionals o europees.
Segons ha indicat, "també han d'entendre que, donada la incertesa sobre l'evolució futura de la pandèmia i, per tant, sobre la solidesa de la recuperació econòmica, és fonamental mantenir les mesures d'estímul ara de manera més selectiva i més focalitzada, perquè no està afectant a tots els sectors i grups poblacionals de la mateixa manera".
En aquesta línia, ha advertit que "una retirada prematura d'aquestes mesures suposaria uns perjudicis per al teixit productiu de l'àrea euro i potencialment per al nostre sistema financer que excedeixen els possibles costos a mitjà termini de mantenir-los en el temps".
Tampoc creu que es pugui descartar la possibilitat que, depenent de l'evolució de la pandèmia i el seu impacte econòmic, "calgués augmentar fins i tot aquestes mesures en cas que fos necessari".