El BCE urgeix a Londres i a Brussel·les negociar per reduir l'impacte del Brexit

L'autoritat monetària admet que hi ha hagut un increment de la incertesa

Per

Bolsamania | 18 ago, 2016

Actualitzat : 15:41

El Brexit va ser la qüestió que va centrar l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE). Les actes mostren com els membres de l'autoritat monetària van reconèixer un increment de la incertesa, encara que van acordar esperar a tenir més dades per avaluar els efectes en l'economia. A més, van llançar un missatge als polítics britànics i europeus. Com més aviat possible negociïn la ruptura, abans es dissiparà la incertesa.

"L'esdeveniment més significatiu des de la reunió de l'1-2 de juny fins a l'actual (21-22 de juliol) va ser la consulta al Regne Unit sobre la pertinença a la Unió Europea", van reconèixer els membres del BCE, segons mostren les actes. "A pesar que el resultat havia donat lloc a una disminució significativa dels rendiments del deute públic, en general, les conseqüències han estat menors del que s'esperava".

No obstant això, una de les paraules més repetides a les actes és "incertesa". 15 vegades. "Donada la incertesa regnant, el Consell de Govern seguirà d'aprop l'evolució del mercat econòmic i financer molt d'aprop. Quan es disposi de més informació, en els propers mesos, incloent noves projeccions dels experts del BCE, el Consell estarà en una millor posició per tornar a avaluar les perspectives macroeconòmiques".

Malgrat que el resultat havia donat lloc a una disminució significativa dels rendiments del deute públic, en general, les conseqüències han estat menors del que s'esperava

És a dir, com va demanar Mario Draghi en roda de premsa, el BCE demana temps per avaluar els danys. El banquer italià va assegurar després de l'última reunió a Frankfurt que és aviat per saber si el Brexit alterarà les previsions macro i per tant per conèixer si el BCE s'allunya del seu objectiu d'impulsar la inflació fins al 2%.

En aquesta escalada d'incertesa, el BCE fa una crida als polítics, per "contenir la incertesa" sobre el procés de sortida de Regne Unit de la Unió Europea, i "proporcionar una visió clara de la trajectòria futura de la UE i el seu procés d'integració". Per a això, és necessari que els polítics britànics i europeus iniciïn el diàleg.

DEBILITAT DELS BANCS

Un altre punt repetit a les actes, encara que no nou, és el complex moment que viuen els bancs. Precisament aquests han estat els més castigats a la borsa després del Brexit, recorda el BCE. Així, si Londres i Brussel·les es posen a treballar, "l'acció política adequada i les mesures necessàries per engegar-se farien front a la poca rendibilitat i les deficiències estructurals en el sector bancari de la zona euro".

No obstant això, les caigudes en borsa de les entitats financeres també reflecteixen "la contínua feblesa subjacent de la rendibilitat dels bancs". El BCE que això es produeix per un període perllongat de creixement reduït i baixos tipus d'interès, així com les exposicions a crèdits morosos en el cas d'algunes entitats.

Últimas noticias