El BCE sospesa incrementar les seves compres regulars d'actius o llançar un nou pla
El banc central té diverses opcions sobre la taula després del final del PEPP
El Banc Central Europeu (BCE) ja compta amb diverses opcions sobre la taula per quan arribi el final del programa de compres d'emergència pandèmiques (PEPP) per les sigles en anglès. En les últimes hores, s'ha apuntat a una ampliació del seu programa regular d'adquisició d'actius (APP per les sigles en anglès) o la creació d'un nou programa, segons informa Bloomberg.
Amb la data de caducitat del PEPP, al març de 2022 cada vegada més a prop, malgrat que el banc central afegeix l'afegitó que "en qualsevol cas", fins que finalitzi la crisi derivada de la pandèmia, creix l'especulació sobre quin pas donarà el supervisor monetari. En aquest sentit, ja està estudiant alternatives per evitar qualsevol agitació al mercat quan les compres d'emergència es retirin l'any que ve, afegeix l'agència de notícies.
Segons explica, un nou pla substituiria l'actual eina contra la crisi i complementarà la flexibilització quantitativa més antiga i oberta que actualment està adquirint 20.000 milions d'euros (23.100 milions de dòlars) en deute cada mes, afegeix l'informe.
No obstant això, Madis Müller, membre del Consell de Govern del BCE i cap del Banc Central d'Estònia, ha assenyalat una altra direcció. Segons declaracions a Reuters, el banc central "discutirà l'augment de les seves compres regulars d'actius un cop que l'estímul d'emergència de l'era de la pandèmia arribi al seu final, però cap augment està en absolut garantit".
"M'adono que seria un problema si hi hagués un 'efecte precipici' al final del PEPP", ha agregat. Un possible augment del programa de flexibilització quantitativa més antic és "part de la discussió que tindrem sobre com eliminar gradualment el PEPP i el que significaria per a les compres d'actius en el futur", ha explicat Müller.
"I, per descomptat, la decisió dependrà de les condicions de mercat a la primavera que ve i de les perspectives econòmiques en aquell moment". En resum, tot i que la "recuperació" de l'eurozona -deixant de banda la crisi energètica- permetrà el BCE posar fi al seu programa pandèmic de compra de bons per valor d'1,85 bilions d'euros al març de 2022, ja s'està estudiant la idea de compensar-lo amb un augment de la QE d'altres 20.000 milions d'euros al mes.