El BCE demana a Europa que prengui mesures expansives davant l'apogeu del proteccionisme després de la victòria de Trump

"L'economia mundial encara novament un grau anormal d'incertesa", segons el vicepresident del BCE

Per

Bolsamania | 14 nov, 2016

Europa necessita més mesures macroeconòmiques expansives, així com reformes regulatòries i dirigides a guanyar competitivitat, per impulsar el creixement en un context marcat per "un grau anormal d'incertesa" en l'economia mundial i l'expectativa d'una major aposta proteccionista després de la victòria del candidat republicà Donald Trump en les eleccions presidencials d'EUA, segons les declaracions del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vítor Constancio, recollides per Europa Press.

"L'economia mundial encara de nou un grau anormal d'incertesa" indica Vítor Constancio

"L'economia mundial encara novament un grau anormal d'incertesa", ha indicat Constancio en un discurs pronunciat a Frankfurt, on ha advertit que la possibilitat d'un major proteccionisme pot reduir l'impacte positiu del major creixement previst per als EUA en les importacions nord-americanes.

"La percepció dels mercats que els EUA està embarcant-se en una nova fase de polítiques pressupostàries expansives ha elevat l'optimisme, amb un efecte visible als mercats la setmana passada", ha subratllat el vicepresident del BCE en referència al transvassament de diners des de la renda fixa a la renda variable, que va provocar una alça de les accions i la pèrdua d'un bilió d'euros en la valoració del mercat de bons.

En aquest sentit, ha afegit que aquests moviments reflecteixen la perspectiva que un estímul fiscal en aquesta fase del cicle econòmic pot contribuir a trencar el parany de liquiditat que ha llastrat el creixement de les economies avançades, la qual cosa en el cas dels EUA pot anticipar un major creixement del PIB i de la inflació, permetent una normalització de la política monetària a EUA a taxes d'interès més altes.

De fet, Constancio ha advertit que, si ben els esdeveniments geopolítics poden tenir en el curt termini efectes positius, els efectes negatius de la major incertesa seran apreciables amb posterioritat.

"Hauríem de ser prudents a l'hora de treure precipitadamente conclusions positives d'aquests desenvolupaments dels mercats que no necessàriament indiquen que l'economia mundial accelerarà la seva recuperació amb un major creixement", ha manifestat el vicepresident del BCE.

Així, el banquer lusità ha apuntat que els esdeveniments suggereixen un major creixement del PIB a EUA, encara que sota un context de polítiques que prevalguin "Amèrica primer", factors que frenaran la translació dels seus efectes a nivell internacional.

AUGMENT DEL PROTECCIONISME

Els mercats europeus podrien veure's perjudicats pels temors sobre el major proteccionisme

D'aquesta manera, la possibilitat d'un increment del proteccionisme en major o menor grau pot reduir substancialment l'efecte del major creixement sobre les importacions nord-americanes, la qual cosa afebliria encara més un comerç mundial ja de per si mateix feble, danyant a aquelles economies obertes depenents de les exportacions.

D'altra banda, les economies emergents sofriran un efecte negatiu relacionat amb la sortida significativa de fluxos de capitals i depreciacions del tipus de canvi que poden perjudicar el creixement futur, mentre que les mesures proteccionistes dirigides particularment contra grans economies emergents poden frenar el creixement de l'economia mundial i generar inestabilitat als mercats internacionals.

Així mateix, encara que els mercats europeus es beneficarían en un primer moment del contagi positiu de l'augment de preu de les accions, la qual cosa afavoriria a les entitats financeres, podrien veure's perjudicats pels temors sobre el major proteccionisme i els dubtes respecte al creixement de les economies emergents i el seu efecte sobre el comerç mundial.

En aquest sentit, davant el repunt de la incertesa mundial, el vicepresident del BCE considera que Europa necessitaria aprofundir la seva unitat i integració, confiant més al seu mercat domèstic per estimular el creixement, la qual cosa implica que Europa requereix "més polítiques macroeconòmiques expansives", ja que sense un major creixement real i nominal de l'economia, la regió tindrà grans dificultats per superar els reptes que té per davant.

INFLACIÓ SUPERIOR A l'1% a la primavera

Constancio confia que la inflació se situï per sobre del 1% a la primavera

D'altra banda, Constancio va expressar la seva confiança en què la inflació continuarà normalitzant-se durant els propers mesos i la taxa se situarà "molt per sobre del 1% la propera primavera".

Referent a això, el banquer portuguès va reiterar la importància d'incrementar els salaris a la zona euro en un moment en el qual la inflació i la productivitat augmenten, ja que aquests són fonamentals en l'evolució dels preus en les economies de serveis.

Les últimes projeccions dels economistes del BCE apunten a un alça dels preus a la zona euro de l'1,2% en 2017 i de l'1,6% en 2018, mentre que el PIB de l'eurozona creixerà un 1,7% en 2016 i un 1,6% en 2017.

Últimas noticias