El BCE compleix el guió i abaixa els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 3,25%

L'organisme preveu que la inflació pujarà als propers mesos

Per

Bolsamania | 17 oct, 2024

El Banc Central Europeu (BCE) no dona lloc a la sorpresa. El Consell de Govern ha decidit dijous baixar els tres tipus d'interès oficials a 25 punts bàsics (pb). En concret, el tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit, l'elegit per Frankfurt per guiar l'orientació de la política monetària, ha caigut al 3,25%, tal com preveia el consens.

Per part seva, els tipus d'interès aplicables a les operacions principals de finançament i a la facilitat marginal de crèdit disminuiran fins al 3,40% i el 3,65%, respectivament, amb efectes a partir del 23 d'octubre del 2024. Cal recordar que la taxa de refinançament era l'anterior tipus de referència del BCE, però va deixar de ser tan rellevant en un context d'excés de liquiditat al sector financer.

Segons ha explicat el BCE, la decisió de baixar el tipus d'interès de referència es basa en l'avaluació actualitzada de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària. "La informació més recent sobre la inflació mostra que el procés de desinflació continua d'acord amb allò previst. Les perspectives d'inflació també es veuen afectades per les recents sorpreses a la baixa en els indicadors de l'activitat econòmica. Al mateix temps, les condicions de finançament continuen sent restrictius", explica l'organisme.

El regulador recorda que espera que la inflació "augmenti en els mesos següents" i que "posteriorment baixi fins a l'objectiu durant l'any que ve". A la reunió del setembre, el BCE va reiterar les seves projeccions per a la inflació general mitjana de la zona de l'euro: 2,5% el 2024, 2,2% el 2025 i 1,9% el 2026, com en les seves projeccions del juny.

"La inflació interna continua sent alta, atès que els salaris continuen pujant a un ritme elevat. Així mateix, es preveu que les pressions sobre els costos laborals segueixin moderant-se de forma gradual, en un context en què els beneficis esmorteeixen parcialment el seu impacte sobre la inflació", ha explicat el Banc Central Europeu en un comunicat amb molt poques novetats respecte al setembre.

Cal assenyalar que la inflació de la zona de l'euro es va moderar al setembre mig punt percentual, fins a l'1,7%, situant-se a mínims des de l'abril del 2021 i per sota de l'objectiu del Banc Central Europeu, segons les dades publicades per Eurostat, l'oficina de estadística de la Unió Europea (UE). La dada es va situar una dècima per sota de la dada avançada, que l'havia situada a l'1,8%. Per part seva, la inflació subjacent, és a dir, descomptant-ne l'impacte de l'energia i els aliments, el tabac i de l'alcohol, es va moderar una dècima, fins al 2,7%, coincidint la dada amb l'estimació preliminar.

En aquest context, el Consell de Govern del BCE ha tornat a manifestar la seva "determinació" d'assegurar que la inflació "es torni a situar aviat" en el seu objectiu del 2% a mitjà termini. Per això, Frankfurt mantindrà els tipus d'interès oficials "en nivells prou restrictius durant el temps que calgui" per assolir aquest objectiu.

Novament, l'organisme ha assenyalat que continuarà aplicant un enfocament "depenent de les dades", en què les decisions s'adoptaran "a cada reunió, per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiades". "En particular, les seves decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, sense comprometre's per endavant amb cap via concreta de tipus", ha explicat el BCE.

Així mateix, el Consell de Govern ha assegurat que "està preparat" per "ajustar tots els seus instruments en el marc del seu mandat" per assegurar que la inflació es torni a situar en el seu objectiu del 2% a mitjà termini i "preservar el bon funcionament de la transmissió de la política monetària". "A més, l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió està disponible per contrarestar dinàmiques de mercat no desitjades o desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària a tots els països de la zona de l'euro, cosa que permet al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat d'estabilitat de preus", ha afegit el regulador.

D'altra banda, el Banc Central Europeu ha assenyalat que el programa de compres d'actius (APP) s'està "reduint a un ritme mesurat i predictible", atès que l'Eurosistema "ha deixat de reinvertir el principal dels valors que van vencent". Pel que fa al programa de compres d'emergència per la pandèmia (PEPP), l'Eurosistema "ha deixat de reinvertir íntegrament el principal dels valors adquirits" en el marc d'aquest programa que van vencent. Això, ha explicat el BCE, “està reduint la cartera del programa en 7.500 milions d'euros mensuals de mitjana”. El Consell de Govern preveu posar fi a les reinversions en el marc del PEPP al final del 2024.

Pel que fa a les operacions de finançament, Frankfurt ha explicat que, a mesura que les entitats de crèdit reemborsen els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic, el Consell de Govern avaluarà "periòdicament la manera com aquestes operacions i els seus reemborsaments actuals estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària".

Últimas noticias