El BCE avisa que els tipus baixos fomenten "l'assumpció excessiva de riscos"
Subratlla la deterioració de la rendibilitat dels bancs
Els riscos baixistes per al creixement econòmic mundial i de la Zona Euro han augmentat i continuen plantejant reptes per a l'estabilitat financera, segons l'informe d'Estabilitat Financera del Banc Central Europeu (BCE) de novembre. Els baixos tipus d'interès haurien de donar suport a l'activitat econòmica de la Zona Euro, però també poden fomentar l'assumpció excessiva de riscos per part d'algunes institucions financeres no bancàries i de societats no financeres molt palanquejades, així com en alguns mercats immobiliaris, adverteix el banc central.
Noticia relacionada
Guindos abre la puerta a seguir bajando los tipos de interés "si es necesario""Si bé l'entorn de baixos tipus d'interès dóna suport a l'economia en general, també observem un augment en l'assumpció de riscos que justifica una supervisió contínua i estreta", ha assenyalat Luis de Guindos, vicepresident del BCE. "Les autoritats han d'utilitzar les eines disponibles per a fer front a l'acumulació de vulnerabilitats sempre que sigui possible", ha afegit.
Les entitats no bancàries, com els fons d'inversió, les companyies d'assegurances i els fons de pensions, que exerceixen un paper cada vegada més important en el finançament de l'economia real, han continuat assumint més riscos i han augmentat la seva exposició a segments més arriscats dels sectors empresarial i sobirà. En cas d'una sobtada reavaluació dels actius financers, l'augment del risc de crèdit i de liquiditat en algunes parts del sector financer no bancari de la Zona Euro -juntament amb un major palanquejament dels fons d'inversió- pot portar als no bancaris a respondre de manera que les tensions s'estenguin a tot el sistema financer, adverteix el BCE.
El Banc Central Europeu afegeix que també persisteixen focus de vulnerabilitat en el sector de les societats no financeres i en alguns mercats immobiliaris i avisa que els baixos costos de finançament semblen estar fomentant un major endeutament per part de les empreses més arriscades. Al mateix temps, els mercats immobiliaris de diversos països de la Zona Euro han continuat registrant una pujada de preus. "Les autoritats estan utilitzant, i haurien de continuar utilitzant, mesures macroprudencials específiques, quan estiguin disponibles, per a fer front als riscos associats a l'estabilitat financera", afegeix el BCE.
DETERIORACIÓ DE LA RENDIBILITAT DELS BANCS
Les perspectives de rendibilitat de les entitats de crèdit de la Zona Euro s'han deteriorat encara més, malgrat les expectatives d'un augment modest, encara que continuat, dels ingressos nets per interessos i comissions, assenyala el BCE. L'organisme apunta que s'espera que el rendiment dels fons propis de les entitats de crèdit de la Zona Euro es vegi sotmès a una major pressió a causa d'unes perspectives econòmiques més febles i a la persistència d'ineficiències en matèria de costos i excés de capacitat. Així i tot, la posició de solvència del sector bancari continua sent sòlida, assenyala el BCE, amb un ràtio de capital de més del 14%. I fins i tot en un escenari d'estrès advers, s'espera que el coeficient de solvència agregat es mantingui per sobre de l'11%.