El BCE aixecarà per complet el veto al dividend "si es compleixen les seves projeccions"
Guindos: "A mesura que s'avanci en la normalització, aquesta recomanació perd sentit"
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha avançat que l'eliminació completa del veto al dividend de la banca "arribarà tard o d'hora", si l'activitat manté el ritme i es van complint les projeccions del supervisor monetari.
Durant la seva intervenció en remot al curs d'estiu L'economia de la Pandèmia, celebrat a la seu de Santander de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Guindos ha recordat que es tracta d'una "mesura de caràcter temporal extraordinari i d'emergència, que va acompanyar altres mesures per fomentar el crèdit". Aquest objectiu, "s'ha aconseguit", de manera que" quan es vagi produint una normalització de l'economia, aquesta recomanació anirà perdent sentit".
El 27 de març de 2020 el BCE va vetar el repartiment de dividends, perquè els bancs mantinguessin el màxim nivell possible de capital i poguessin prestar tot el que necessitessin les empreses i alleujar la crisi econòmica. El 15 de desembre passat, el BCE va aixecar parcialment el veto i va establir que cada entitat havia de demanar autorització per repartir dividends, però els va limitar a un màxim de 15% del benefici ordinari de 2020 o una xifra que no sobrepassi els 0,20 punts de la ràtio de capital CET 1. D''ambdues quantitats, els bancs han d'escollir la més baixa.
Guindos ha insistit que es van establir els límits per garantir que tots els recursos de la banca anaven encaminats a assegurar el crèdit, una finalitat que s'ha demostrat exitosa. "Si segueix l'activitat i projecció que anem recomanant, aquesta recomanació tard o d'hora acabarà desapareixent", ha reiterat el vicepresident de BCE.
Al costat de la recomanació sobre el pagament de dividends, sobre la qual el BCE haurà de prendre una decisió després de l'estiu, el supervisor europeu també va recomanar moderació extrema pel que fa al pagament de bonus a directius, unes directrius que creu que s'han complert.
"Sobre els famosos bonus dels banquers s'estava demanant moderació. No entraré en circumstàncies concretes d'un país específic, però era una recomanació de moderació i crec que es va complir bastant bé", ha valorat, després de ser preguntat per les recents crítiques de membres del govern espanyol als sous dels banquers, enmig d'una onada d'acomiadaments col·lectius al sector.
RENDIBILITAT, CONSOLIDACIÓ BANCÀRIA I ERO DE LA BANCA
Pel que fa a l'estat de la banca europea, el banquer central ha declarat que "la solvència i rendibilitat de la banca europea segueix sent motiu de preocupació", especialment la segona, "que ja era baixa abans de la pandèmia". Després del xoc de virus, "la rendibilitat ha experimentat una caiguda addicional i s'ha acostat a zero", ha prosseguit Guindos, i ha reconegut que l'evolució de provisions ha ajudat a mitigar aquesta caiguda.
Així mateix, ha insistit en la crida que és habitual en el BCE a "actuar sobre factors estructurals", en concret l'"excés capacitat" i ha reiterat que, en aquest sentit, "les fusions són un instrument, no un final en si mateix".
Quant als ERO de la banca que s'acarnissen a les entitats espanyoles, Guindos ha assenyalat que "els acomiadaments són una mesura defensiva", i malgrat que "cal actuar", el procediment ha de ser "el menys dolorós possible". "No hi ha problemes de solvència ara", ha dit, "però si no es resolen problemes de rendibilitat, ens podem trobar amb aquests problemes al futur", ha recalcat per apuntar que la reestructuració laboral de les entitats s'ha vist agreujada per "nous jugadors com les fintech".