El BCE adjudica més de 50.000 milions a tipus negatius a 156 bancs

Hi han participat a la sisena i penúltima subhasta TLTRO-III celebrada per l'institut emissor

Per

Europa Press | 10 des, 2020

El Banc Central Europeu (BCE) ha adjudicat 50.413,56 milions d'euros de liquiditat a les 156 entitats bancàries que han participat en la sisena i penúltima subhasta TLTRO-III celebrada per l'institut emissor, xifra que suposa menys d'un terç que la quantitat atorgada a la ronda anterior, celebrada el setembre.

D'aquesta manera, en el conjunt de les sis rondes de l'actual programa d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic, el BCE ha adjudicat gairebé 1,75 bilions d'euros a la banca europea.

Des de la quarta subhasta del programa s'apliquen les condicions més avantatjoses fins a la data per a les operacions de liquiditat. A l'abril, el BCE va decidir millorar la seva remuneració, de manera que el tipus d'interès a aplicar és 50 punts bàsics inferior al tipus mitjà aplicat a les operacions de refinançament. Això significa que els bancs li cobraran un 0,5% al BCE pels diners que li demanin prestat en el marc d'aquestes operacions, ja que el tipus d'interès de referència està situat al 0%.

A més, per a aquelles entitats els préstecs elegibles de les quals superin un valor de referència, el tipus aplicat a les TLTRO-III és inferior. En concret, es pot situar fins a 50 punts bàsics per sota el tipus mitjà de la taxa de facilitat de dipòsit vigent durant cada ronda TLTRO. De forma efectiva, això es tradueix en que els bancs cobraran fins a un 1% per demanar prestat al BCE, ja que la facilitat de dipòsit està situada al -0,5%.

Les entitats rebran els fons el 16 de setembre de 2021, amb un termini de venciment de tres anys, que finalitzarà el 20 de desembre de 2023. No obstant això, les entitats podran optar a tornar els fons de forma anticipada.

De fet, la setmana passada, la banca europea va decidir tornar de forma anticipada 5.134,61 milions d'euros procedents del segon programa d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-II), que va tenir lloc entre 2016 i 2017.

Últimas noticias