El Banc d'Anglaterra obre la porta als tipus negatius per les amenaces econòmiques

Ha mantingut els tipus i ha deixat sense canvis el programa de compra de bons

Per

Bolsamania | 17 set, 2020

El Banc d'Anglaterra (BoE, per les seves sigles en anglès) s'ha reunit aquest dijous i ha decidit, per unanimitat, mantenir els tipus d'interès sense canvis en el 0,1%. El Comitè de Política Monetària (MPC) també s'ha mostrat d'acord a continuar amb els seus programes de compra de bons, tant del govern del Regne Unit com corporatius, mantenint l'objectiu d'aquestes compres en 745.000 milions de lliures. No obstant això, ha aprofitat per deixar clar que les perspectives econòmiques continuen sent "inusualment incertes" i, per això, ha obert la porta als tipus negatius.

Atès que sap que haurà d'adequar la seva política monetària per respondre a l'impacte econòmic i financer de la pandèmia de Covid-19, i també d'un possible Brexit dur, que sembla ara molt més probable després dels últims desacords entre el Regne Unit i la Unió Europea, el banc que dirigeix Andrew Bailey ha començat ja a valorar al costat dels reguladors bancaris del país com podria implementar tipus negatius. De fet, fa unes setmanes, durant la seva intervenció al simposi Jackson Hole, el governador ja va dir que els tipus negatius formaven part de l'arsenal del banc.

De fet, el BoE ha donat aquest dijous el senyal més clar fins ara que, davant les amenaces econòmiques, s'obre a considerar la possibilitat de reduir els tipus per sota de zero per primera vegada a la seva història. Tal com ha dit, començarà un "compromís estructurat" en aquest sentit per valorar de quina manera es pot escometre aquesta mesura i els seus possibles efectes.

Els comentaris a les actes de la decisió d'aquest dijous conviden a pensar en una pròxima retallada, que podria no arribar fins l'any que ve. La majoria dels analistes aposten que el BoE baixarà tipus en 10 punts bàsics al febrer, i també al fet que hi haurà una altra retallada de la mateixa magnitud després de l'estiu de 2021. Almenys si tot segueix com fins ara.

Tot això ha passat factura a la lliura, i és que la divisa britànica, després del Banc d'Anglaterra, ha rebut un cop molt dur als mercats. Segons els experts de Monex Europe, la lliura ha vist com "s'agreugen els problemes de l'última erupció dels esdeveniments de Brexit", de manera que ara "la suposició més segura sembla ser que si les converses comercials es col·lapsen i el Regne Unit es dirigeix cap a un final pertorbador del període de transició, es materialitzaran més pèrdues" per a la moneda.

Últimas noticias