OPINIÓN

El Banc d'Espanya tenia raó i ningú no en va fer cas: ara la crisi serà més greu

Alertó en abril del peligro de alargar en exceso el confinamiento, pero el Gobierno le ignoró

Per

Bolsamania | 09 jun, 2020

Actualitzat : 13:55

El Banc d'Espanya està sent l'organisme més valent a l'hora d'analitzar les conseqüències econòmiques del confinament, una cosa sorprenent en una institució amb un llarg historial d'amagar la realitat i no contradir al Govern de torn. El governador Pablo Hernández de Cos va advertir que prolongar el confinament agreujaria la recessió i l'atur... i ningú no li va fer cas. Ahir va empitjorar encara més les seves previsions per al PIB per la falta de mesures efectives del Govern.

A les seves noves previsions, l'escenari més benigne (i que considera poc probable) passa d'una caiguda del PIB del 6,6% al 9%, i l'escenari base, del 9,9% al 11,6%... i amb l'advertiment que pot quedar-se curt. Si anem a l'escenari catastròfic d'una recuperació molt lenta, la caiguda del PIB ja no seria del 13,6%, sinó del 15,1%.

A l'abril, el Banc d'Espanya deia que l'impacte sobre l'economia dependria de la durada del confinament; és a dir, com menys durés, millor per a tothom. El seu pitjor escenari era que el Govern ens tingués tancats 12 setmanes, que són justament les que portem -si bé de forma més relaxada darrerament gràcies al sistema de fases, i a l'incompliment generalitzat de les restriccions sense pràcticament sancions.

"Espanya es troba entre els països de l'àrea de l'euro que presumiblement resultaran més afectats [la caiguda del nostre PIB serà 3 punts superior a la mitjana de l'eurozona, ni més ni menys], com a resultat tant de les mesures de confinament més estrictes, com per certes característiques estructurals de la seva economia", conclou l'informe de previsions.

Però sembla que Pedro Sánchez segueix sense prendre's seriosament els advertiments d'Hernández de Cos, vistes les mesures i l'encaparrament a tenir tancades les fronteres fins a l'1 de juliol malgrat que els nostres competidors ja les han obert o ho faran aviat, a les crítiques de Brussel·les, i les contradiccions entre els seus ministres, que evidencien que és un disbarat allargar tant l'aïllament en un país eminentment turístic.

LES MESURES DEL GOVERN, INSUFICIENTS

El supervisor bancari va més enllà, i assenyala una altra causa d'aquest empitjorament de les seves perspectives: la insuficiència de les mesures d'ajuda del Govern. Segons els seus càlculs, les mesures d'estímul nacionals sumen un 2,5% del PIB, per sota de la mitjana de la zona euro, que s'ha situat entorn del 3,5% del PIB gràcies a mesures com la rebaixa de l'IVA a Alemanya. Però aquí ningú es planteja reduir impostos o cotitzacions.

Per descomptat, Hernández de Cos també destaca coses positives, com les mesures monetàries del BCE, els avals públics als crèdits a pimes, o el pla de reconstrucció europea que s'ha anunciat (si bé no es notarà fins a 2021). I assegura que la recuperació espanyola, quan arribi, serà més intensa que la dels nostres veïns. Però demana més mesures fiscals per pal·liar en la mesura del possible el desastre. Tant de bo el Govern li faci cas, però no sembla que hi hagi gaire esperances.

Últimas noticias