El Banc d'Espanya rebutja pujades generalitzades dels sous
Les empreses que estan en millor condició són les que poden pujar els sous
- Els sous han d'aliniar-se amb les circumstàncies específiques de sectors i empreses
- La moderació salarial ha estat "fonamental" en els últims anys per recolzar la recuperació
- En castellano: El Banco de España rechaza subidas generalizadas de los sueldos
Actualitzat : 14:45
El Banc d'Espanya ha rebutjat que es dugui a terme una millora homogènia dels salaris, ja que considera que els patrons de creixement salarial han de realitzar-se "clarament" en funció de la situació específica en la qual es trobi cada empresa i cada sector.
En roda de premsa, el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha remarcat que encara que s'ha produït una "millora generalitzada de la situació", no totes les empreses estan en la mateixa situació, per la qual cosa no és desitjable que les millores salarials siguin homogènies, segons Europa Press.
En aquest sentit, ha remarcat que aquelles empreses que estiguin en millors condicions, bé perquè les seves vendes són més elevades, la seva rendibilitat hagi millorat o la seva situació patrimonial sigui més positiva, seran les que estiguin en posició de millorar els salaris als seus empleats.
"En un context en el qual encara hi ha una elevada desocupació i riscos no menyspreables per a l'activitat econòmica, la nostra visió és que resulta crucial que el creixement salarial s'alineï amb les circumstàncies específiques dels sectors i les empreses, de tal forma que es permeti donar continuar a la dinàmica de creixement d'ocupació", ha remarcat.
Així mateix, Hernández de Cos ha reiterat que la moderació salarial ha jugat un "paper fonamental" en els últims anys a l'hora de recolzar la recuperació de la competitivitat de l'economia espanyola i una intensa creació d'ocupació, permetent una recuperació tant de la renda i com del consum.
PUJADES D'IMPOSTOS
Una de les prioritats de qualsevol govern és "reprendre la senda de consolidació fiscal" que col·loqui les finances públiques en una "situació sostenible"
Preguntat per una possible pujada de l'Impost de Societats, Hernández de Cos ha refusat entrar en quin de tots els instruments possibles és el millor perquè el Govern dugui a terme el procés de consolidació fiscal amb l'objectiu últim de reduir el dèficit, que pot ser a través de la retallada de la despesa o de pujades d'impostos.
Referent a això, ha assenyalat que al no tenir detalls sobre com es va a produir la pujada de l'Impost de Societats o dels impostos especials és difícil assegurar si amb ells es pot ser aconseguir l'objectiu de dèficit marcat. En aquest sentit, ha remarcat que una de les prioritats de qualsevol govern és "reprendre la senda de consolidació fiscal" que col·loqui les finances públiques de l'economia espanyola en una "situació sostenible".
Aquest dijous, s'ha publicat que l'economia espanyola va créixer en el tercer trimestre un 0,7%. Just en línia amb l'avanç del PIB trimestral del passat dia 28 d'octubre. Aquest creixement del Producte Interior Brut se situa una desena per sota de les dades registrades en els tres trimestres previs i és dues desenes inferior a l'obtingut en el tercer trimestre de 2015 (0,9%).