El Banc d'Espanya rebaixa la previsió de PIB a l'1,4% per al 2023 per la inflació més alta

Tot i això, per al 2022, revisa a l'alça el creixement econòmic espanyol, fins a situar-lo en el 4,5%

Per

Bolsamania | 05 oct, 2022

Les taxes d'inflació significativament més elevades i persistents que les previstes han portat el Banc d'Espanya a rebaixar la previsió de creixement de l'economia espanyola de cara al proper any, mentre revisa a l'alça el present exercici. Així, l'organisme estima ara un Producte Interior Brut (PIB) del 4,5%, 1,4% i 2,9% el 2022, 2023 i 2024, respectivament, segons queda reflectit a l'últim Informe trimestral.

La recuperació del nivell previ a la pandèmia s'endarreriria probablement fins al primer trimestre del 2024, és a dir, uns dos trimestres més tard del que s'havia projectat al juny. Però "no percebem que aquest retard tingui conseqüències estructurals", ha destacat Ángel Gavilán, director general de l'àrea d'Economia i Estadística de l'organisme.

Si es comparen les projeccions amb les publicades al mes de juny passat, el Banc d'Espanya estima ara una alça del creixement del PIB de 0,4 punts percentuals per al 2022. Entre les raons per a aquesta millora hi ha, fonamentalment, l'avenç més intens de l'economia durant el segon trimestre de l'any del que s'estimava al juny.

Com detalla, després del repunt de l'activitat del segon trimestre, diversos desenvolupaments, que s'han vist potenciats per la guerra a Ucraïna, han incidit negativament sobre l'activitat durant els mesos d'estiu i han enfosquit les perspectives econòmiques a escala global de cara als propers trimestres. A més, han afectat les decisions de despesa dels agents privats, a Espanya i altres països, en danyar la seva confiança i exacerbar la pèrdua de renda real.

Amb la informació disponible per als mesos d'agost i setembre, encara incompleta, s'estima que el creixement del PIB al tercer trimestre de l'any es podria haver situat al 0,1% en taxa intertrimestral. A més, de cara als trimestres més immediats, els preus elevats del gas i de l'electricitat afectaran adversament l'activitat econòmica, preveu el Banc d'Espanya. Tot i això, vaticina que l'activitat recobrarà un vigor creixent a partir de la primavera, quan es veurà impulsada per la conjunció de diversos factors, com un alleujament gradual de les tensions als mercats de l'energia, la resolució gradual de les alteracions a les cadenes d'aprovisionament global i un desplegament relatiu més gran dels fons europeus vinculats al programa Next Generation (NGEU).

En canvi, el creixement projectat per al 2023 és 1,5 punts percentuals menor que el que es contemplava a les previsions anteriors. Les taxes d'inflació més grans projectades, les condicions de finançament menys favorables, les dificultats perquè les empreses de les branques més afectades per l'empitjorament de la crisi energètica desenvolupin la seva activitat, l'augment de la incertesa i l'afebliment de la demanda global són factors que contribueixen a explicar aquesta notable revisió a la baixa en el creixement del proper any.

D'aquesta manera, el Banc d'Espanya es mostra més pessimista que el Govern mateix. Aquesta setmana, es presentava el quadre macroeconòmic que acompanya els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2023. L'Executiu espera ara que l'economia espanyola creixi un 4,4% aquest any i un 2,1% el 2023. d'una revisió prudent atenent els importants factors d'incertesa sobre l'evolució econòmica internacional dels propers mesos”, comentava.

Aconseguirà Espanya esquivar la recessió que s'observa a la zona euro? "El creixement dels propers trimestres està sotmès a una incertesa tremenda, per la qual cosa no s'hi pot respondre", ha respost el director general de l'àrea d'Economia i Estadística, que ha afegit que sí que s'espera una "desacceleració significativa" al tercer trimestre, que es mantindrà durant els propers.

INFLACIÓ MÉS ELEVADA I PERSISTENT

Precisament, pel que fa a la inflació, el Banc d'Espanya creu que els preus avançaran a un ritme més alt al llarg de tot l'horitzó de projecció, de manera que preveu taxes d'inflació significativament més elevades i persistents que les previstes al juny. No obstant, hi ha indicis que els preus no continuaran escalant.

En particular, s'espera una inflació mitjana del 8,7% per al 2022, que es moderarà gradualment fins al 5,6% i l'1,9% el 2023 i el 2024, respectivament. Com explica l'organisme, aquesta revisió a l'alça està motivada, entre altres factors, "per les sorpreses que s'han observat recentment en l'avenç dels preus, per les noves sendes previstes a futur per als preus de l'energia i pel fet de que es considera un euro més depreciat".

Calcula que la inflació subjacent, per la seva banda, arribarà al 3,9% aquest any i es moderarà fins al 3,5% i el 2,1% el 2023 i el 2024, respectivament. No s'espera que el component subjacent baixi des dels elevats nivells actuals fins a la primavera que ve. La raó és que durant els propers mesos continuarà completant-se la translació dels recents increments de costos de les empreses als preus de venda.

El Banc d'Espanya destaca que els riscos sobre aquestes projeccions, sotmeses a una extraordinària incertesa, estan orientats a la baixa per a l'activitat ia l'alça per a la inflació.

Últimas noticias