El Banc d'Espanya puja al 3,2% la seva previsió del PIB per al 2016 tot i la falta de Govern
La institució eleva en quatre dècimes la seva anterior estimació, tot i, diu, els "efectes adversos" de la falta d'Executiu a Espanya
- La baixada del preu del petroli i dels tipus d'interès, factors entre d'altres de la desacceleració per als propers anys
- En castellano: El Banco de España sube al 3,2% su previsión del PIB para 2016 a pesar de la falta de Gobierno
Actualitzat : 13:13
El Banc d'Espanya ha pujat fins al 3,2% la seva previsió de creixement per a la taxa del PIB de 2016, tot i, segons diu, els probables "efectes adversos" provocats per l'actual situació d'interinitat del Govern en funcions de Mariano Rajoy i la seva prolongació en el temps. L'entitat manté al seu torn les seves taxes de creixement previstes per a 2017 (2,3%) i 2018 (2,1%), de manera que hi hauria una desacceleració del creixement de l'economia espanyola.
"Aquesta desacceleració s'explicaria per la pèrdua de puixança d'alguns dels factors que han impulsat l'activitat en l'etapa més recent, com la baixada del preu del petroli i dels tipus d'interès, la depreciació de l'euro o l'orientació expansiva que ha adoptat la política fiscal els dos últims exercicis", ressalta el Banc d'Espanya en les seves últimes previsions macroeconòmiques de setembre.
Respecte al tercer trimestre, l'organisme governat per Luis María Linde estima que s'ha incrementat un 0,7%, una dècima menys que la dels quatre trimestres anteriors, tot això, diuen, en un context de fortalesa de la despesa de famílies i empreses i un "elevat" creixement de l'ocupació i de les exportacions "malgrat la debilitat de l'entorn global".
SENSE GOVERN, SENSE MESURES
Els efectes adversos de no tenir Govern "s'haurien vist contrarrestats durant aquest període per altres factors"
El Banc d'Espanya creu al seu torn que aquests possibles efectes adversos per la interinitat de l'actual Govern "s'haurien vist contrarestats durant aquest període per altres factors", però no descarta que aquest impacte negatiu s'acabi produint, ja que aquesta situació impedeix a l'Executiu el poder prendre mesures per controlar el dèficit, a més d'afectar la confiança del sector privat i les seves decisions de consum i inversió.
El possible retard en la formació d'un Govern per a Espanya afecta per tant al calendari d'aprovació de reformes estructurals "necessàries" per al creixement de l'economia de la nació. "Qualsevol retard en aquest sentit comporta conseqüències adverses sobre l'activitat, ja que habitualment transcorren lapses de temps no menyspreables entre l'adopció de les mesures i el moment en què aquestes comencen a tenir efectes palpables", assevera.
NO ES COMPLIRAN ELS OBJECTIUS DE DÈFICIT
El Banc d'Espanya no creu que es puguin complir els objectius de dèficit de Brussel·les ni per a aquest any ni per al 2017. L'entitat preveu que el dèficit públic acabi en el 4,9% per a aquest any, és a dir, vuit dècimes superior que el que va dir que esperava al juny. El país, per tant, estaria tres dècimes per sobre del que ha promès a Europa. Per al proper any, el dèficit acabarà al 3,6% vaticina, mig punt per sobre del que s'ha acordat amb Brussel·les, mentre que per 2018 estimen que finalitzarà en el 3,1%
Malgrat aquests mals auguris respecte al dèficit, l'organisme monetari ha subratllat que en aquestes últimes previsions no estan recollides mesures addicionals preses per l'Executiu, com pugui ser l'augment del pagament fraccionat de l'impost sobre societats, a través del qual el Govern espera recaptar 8.000 milions més.
MILLORA TAMBÉ DE LA PREVISIÓ D'OCUPACIÓ...
El Banc d'Espanya espera al seu torn que l'ocupació segueixi creant-se a taxes elevades, per la qual cosa millora per al 2016 en quatre dècimes la seva previsió del creixement de l'ocupació, fins al 2,9%, mantenint al seu torn la previsió del 2% per a 2017 i de l'1,8% per a 2018.
Per tant, la taxa d'atur segons el Banc d'Espanya serà del 19% aquest any, set dècimes per sota del que esperava al juny. També creu que aquesta taxa baixarà al 17,8% per a l'any que ve i que se situarà finalment en el 17% per a l'any 2018.
... I ALCES A LA INFLACIÓ ESPERADA
Pel que fa als preus, el Banc d'Espanya creu que la taxa de l'IPC baixarà un 0,3% aquest any, tres dècimes per sobre del que pensava al juny, mentre que per al 2017 es tornarà a positiu i augmentaran els preus un 1,5% i un 1,6% el 2018.