El Banc d'Espanya estima que un hivern fred augmentaria un 25% el consum de gas

Fins i tot tenint en compte la reducció del 10% pel canvi en els patrons de consum energètic

Per

Bolsamania | 13 des, 2022

Actualitzat : 15:07

Si l'hivern 2022‑2023 fos tan fred com l'hivern 2004‑2005, el consum de gas natural al nostre país podria augmentar al voltant d'un 25% respecte a l'any passat, fins i tot mantenint-se el canvi recent als patrons de consum energètic, que permetrien reduir un 10% interanual el consum de gas natural.

És el que estima el Banc d'Espanya, segons queda reflectit al requadre trimestral 'La possible sensibilitat del consum de gas natural i d'electricitat a Espanya davant de diferents escenaris climatològics a l'hivern 2022-2023'.

Com detalla l'organisme, quant a la relació que hi ha entre la demanda que fan les famílies i les pimes espanyoles de gas natural i d'electricitat i la temperatura màxima diària, “és clar que la sensibilitat de la demanda de gas natural al nostre país, davant de canvis a la temperatura, és molt diferent de la que s'aprecia en el cas de la demanda d'electricitat”.

D'una banda, l'associació entre temperatura màxima i consum de gas natural és molt negativa per a temperatures baixes, però no es torna significativa per a temperatures altes. D'altra banda, la relació entre consum d'electricitat i temperatura màxima presenta forma d''U', és a dir, en els mesos més freds, el consum d'electricitat s'incrementa enfront de descensos a la temperatura (per l'ús de calefacció elèctrica), mentre que als mesos més càlids el que comporta un consum més gran és l'augment de la temperatura (per l'ús d'aire condicionat).

Segons els resultats de l'anàlisi del Banc d'Espanya, sense tenir en compte altres factors independents de la temperatura que haguessin concorregut el darrer any, si l'hivern 2022‑2023 fos tan fred com l'hivern 2004‑2005, el consum per part de les famílies i les pimes espanyoles de gas natural i d'electricitat es podrien incrementar, en termes interanuals, un 32% i un 7%, respectivament.

Tot i això, l'organisme matisa que a l'hora d'extrapolar els resultats cal tenir en compte també el potencial impacte sobre les decisions de consum energètic de llars i pimes que haurien tingut el Pla de Xoc d'Estalvi i Gestió Energètica en Climatització aprovat a l'agost pel Govern i l'acusat repunt dels preus energètics observat al llarg del 2022.

"En efecte, pel que fa al que s'ha observat durant el període 2019-2021, durant bona part dels mesos d'octubre i novembre d'aquest any es va produir a Espanya una notable reducció en la demanda de gas natural de les llars i les pimes que no es pot explicar pels factors inclosos en el model, si es manté aquest canvi recent en els patrons de consum energètic, permetria reduir en un 10% interanual el consum de gas natural a Espanya durant l'hivern 2022-2023, si aquest registrés les mateixes temperatures. que l'hivern passat", explica el Banc d'Espanya.

Però, fins i tot tenint en compte aquests canvis recents als patrons de consum, si l'hivern 2022‑2023 fos tan fred com l'hivern 2004‑2005, el consum de gas natural al nostre país podria augmentar al voltant d'un 25% respecte al any passat.

Últimas noticias