El Banc d'Espanya eleva les previsions del PIB i espera moderació en la inflació

Sobre l'evolució dels preus, revisa lleugerament a la baixa la inflació el 2024 i l'alça el 2025

Per

Bolsamania | 17 set, 2024

El Banc d'Espanya ha revisat a l'alça les previsions de creixement econòmic al llarg de tot l'horitzó de projecció. Ara espera que el Producte Interior Brut (PIB) avanci al 2,8% el 2024, 2,2% el 2025 i 1,9% el 2026.

En particular, la taxa de creixement prevista per a aquest any s'eleva en 0,5 punts percentuals enfront de les projeccions anteriors del juny. De cara al 2025 i 2026, augmenta en 0,3 i 0,2 punts percentuals, respectivament.

Segons es detalla a les projeccions macroeconòmiques del setembre del Banc d'Espanya, al llarg del període 2024-2026 el creixement econòmic estarà basat en el dinamisme de la demanda interna. Durant aquest període, el consum privat serà el component amb una aportació més gran a l'avenç del PIB, fruit d'una evolució favorable de l'ocupació, els salaris i la inflació, així com de l'augment de la població i de la recuperació gradual de la confiança de les famílies.

En concret, el creixement més gran esperat per al 2024 és resultat de la confluència de dos factors. En primer lloc, la nova informació disponible incorpora una revisió a l'alça de les taxes de creixement del PIB als dos últims trimestres del 2023 i al primer trimestre del 2024. Així mateix, les dades publicades a finals de juliol van apuntar a un dinamisme de la activitat al segon trimestre del 2024 més acusat del que s'esperava en l'exercici de projeccions de juny.

En segon lloc, les perspectives relatives a l'evolució del sector exterior a la segona meitat de l'any són ara una mica més favorables que al juny.

Per la seva banda, la revisió a l'alça del creixement previst per al 2025 i el 2026 es deu, principalment, també a dos factors. D'una banda, els nous supòsits tècnics contemplen uns tipus d'interès més reduïts en el futur que els anticipats al juny i, per tant, comporten unes condicions financeres més favorables per al dinamisme de l'activitat al llarg de l'horitzó de projecció.

D'altra banda, es preveu una aportació de la demanda externa neta a l'avenç del PIB lleugerament per sobre de la prevista anteriorment, a causa de tant a un dinamisme de les exportacions de serveis turístics una mica superior a l'esperat al juny com a un increment més baix de les importacions.

LA INFLACIÓ ES MODERARÀ GRADUALMENT

Respecte a l'evolució dels preus, el Banc d'Espanya vaticinen que la inflació general es mantindrà al voltant dels nivells actuals, o lleugerament per sobre, al tram final d'aquest any ia començaments del 2025 i reprendrà el camí de desacceleració a partir de llavors.

Així, l'organisme revisa lleugerament a la baixa la previsió per al 2024, fins al 2,9%, i a l'alça la del 2025, fins al 2,1%. En ambdós casos, la diferència és de 0,1 punts percentuals en comparació amb el juny. Per al 2026, la projecció no experimenta canvis i roman a l'1,8%.

Com expliquen, el 2024, el canvi respon, fonamentalment, a la menor contribució a l'avenç dels preus que ara s'espera per part del component alimentari i energètic, aspecte que es veu parcialment compensat per una revisió a l'alça de la inflació subjacent.

Per al 2025, la inflació general es revisa a l'alça com a conseqüència d'una taxa d'inflació subjacent aquest any una mica superior a la prevista al juny i per la reversió completa, en aquest exercici, de la reducció de l'IVA dels aliments essencials.

Per la seva banda, calculen que la inflació subjacent es reduirà fins al 2,8% el 2024, el 2,2% el 2025 i l'1,9% el 2026. Entre els factors que expliquen aquesta evolució destacaria la moderació prevista al ritme d'avenç de la demanda i dels costos de producció al llarg de l'horitzó de projecció. En sentit contrari, l'eliminació dels descomptes vigents al transport públic, prevista per a principis de 2025, pressionarà a l'alça la taxa d'inflació subjacent en aquest exercici, comenten.

LA TAXA D'ATUR SEGUIRÀ RONDANT L'11%

Pel que fa al mercat laboral, el Banc d'Espanya veu que la creació d'ocupació es prolongarà al llarg de l'horitzó de projecció, encara que a un ritme inferior al dels darrers trimestres, i que la taxa d'atur mantindrà una via descendent als propers anys.

Tot i això, la intensitat amb què la taxa d'atur continuarà disminuint es veurà limitada per la moderació projectada en el ritme de creació d'ocupació i pel notable dinamisme previst per a la població activa.

Com a resultat, estimen que la taxa d'atur de l'economia espanyola romandrà encara propera a l'11% el 2026. Sobre la creació d'ocupació, es preveu que augmenti un 1,8% el 2024, un 1,7% el 2025 i 1,1% el 2026.

Últimas noticias