El Banc d'Espanya demana més accés per millorar les polítiques públiques
El governador de l'òrgan supervisor afirma que el país "no ha de quedar-se enrere" en aquest aspecte
Actualitzat : 16:22
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hérnandez de Cos, ha demanat aquest dilluns la profunda comprensió dels sistemes d'impostos, ja que és "crucial per anticipar les dinàmiques de la demanda agregada i la inflació".
Així ho ha comunicat De Cos durant un discurs pronunciat aquest dilluns a la 'Second Annual Research Conference' de l'entitat monetària espanyola.
Segons De Cos, cada vegada són més els països que rebaixen les barreres per accedir a les dades microeconòmiques i administratives del sector públic. Una assignatura pendent, en què segons el governador de l'òrgan supervisor, "Espanya no hauria de quedar-se enrere".
El governador de l'òrgan supervisor afirma que "Espanya no ha de quedar-se enrere"
En aquest context, De Cos afirma que "els sistemes d'impostos poden jugar una funció crucial per deixar unes finances públiques sanejades, a més d'un bon potencial de producció i un creixement inclusiu".
No obstant això, el governador reconeix que alguns fenòmens com "la globalització i la revolució digital", poden "afectar negativament la capacitat dels governs per recaptar aquests impostos".
Amb tot, "per a la formulació de polítiques, és crucial conèixer la direcció d'aquests comportaments perquè informen de la necessitat d'una avaluació de les polítiques 'macro' i perquè aquestes reaccions són la clau d'un òptim sistema de recaptació d'impostos", postil·la . "Com a conseqüència, tenir-les en compte és vital per afrontar bona part dels actuals debats, com el del nivell òptim de progressivitat fiscal", subratlla.
"Els sistemes d'impostos i transferències a escala mundial s'enfronten a importants reptes per sostenir un creixement inclusiu i finançar les polítiques que la població demanda", ha reconegut De Cos. De fet, el desafiament és "definir un sistema en què els impostos fixin les rendes, preservin els incentius i siguin difícils d'evitar".