El Banc d'Anglaterra deixa els tipus al 5,25%: "La persistència de la inflació continua elevada"
Dels vuit membres, un (Swati Dhingra) va preferir reduir la taxa bancària en 0,25 punts percentuals
El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit mantenir els tipus d'interès al 5,25% a la reunió de març, al nivell més alt en 16 anys, amb la cinquena pausa consecutiva. Una trobada en què dels vuit membres, un va preferir reduir la taxa bancària en 0,25 punts percentuals. L'organisme britànic considera que “els indicadors clau de la persistència de la inflació continuen sent elevats”.
"La postura restrictiva de la política monetària està pesant sobre l'activitat de l'economia real, està donant lloc a un mercat laboral més flexible i està exercint pressió sobre les pressions inflacionàries. Tot i això, els indicadors clau de la persistència de la inflació continuen sent elevats", assenyalen.
Tot i que reconeixen, que la inflació general ha continuat caient de manera relativament pronunciada, en part a causa dels efectes de base i els efectes externs dels preus de l'energia i els béns. I preveuen que la inflació caigui lleugerament per sota de l'objectiu del 2% al segon trimestre del 2024, abans d'augmentar novament al tercer i al quart trimestre.
Entre els membres que van votar a favor de mantenir els tipus d'interès al nivell actual, l'organisme explica que, en aquesta reunió, hi va haver diverses opinions sobre fins a quin punt havien disminuït els riscos de pressions inflacionàries persistents. Per a ells, caldria una acumulació més gran d'evidència sobre la persistència de la inflació per justificar un canvi en la postura de la política monetària. A més, difereixen en quant al grau d'evidència que probablement caldria.
Mentrestant, quant al membre que ha preferit una reducció de 0,25 punts percentuals (Swati Dhingra), ha exposat que esperar més tranquil·litat abans de reduir la taxa bancària encara pesaria més sobre els nivells de vida i la capacitat d'oferta. Creu que la taxa bancària necessitava ser menys restrictiva ara per permetre una transició fluida a la postura política i tenir en compte els retards en la transmissió.
El BoE ha reiterat que la política monetària haurà de continuar sent restrictiva durant el temps suficient perquè la inflació torni a l'objectiu del 2% de manera sostenible a mitjà termini, d'acord amb el mandat del Comitè de Política Monetària (MPC), que "seguirà vigilant de prop els indicis de pressions inflacionàries persistents i de resiliència a l'economia en el seu conjunt, incloent-hi una sèrie de mesures de la rigidesa subjacent de les condicions del mercat laboral, el creixement dels salaris i la inflació dels preus dels serveis".
ELS 'FALCONS' LLENCEN LA TOVALLOLA
Segons els analistes d'ING hi ha dues coses que els criden l'atenció. El primer és que els dos membres de línia dura (Catherine Mann i Jonathan Haskel) finalment han abandonat el seu vot a favor d'un augment de tipus i han optat pel canvi per unir-se al vot de consens a favor de no fer cap canvi.
"Es podria dir que és una mica moderat, atès que la majoria dels economistes esperaven que almenys un dels dos 'falcons' seguís votant a favor dels augments, encara que en realitat no hauria de ser gaire sorprenent ni tenir conseqüències. La pregunta més interessant sobre la divisió de vots és quan començarem a veure que altres membres del comitè s'uneixen a Swati Dhingra per votar a favor d'una retallada immediata, i serà útil observar això a la reunió de maig".
El segon “està ocult a les actes i diu que els tipus poden seguir sent restrictius fins i tot si comencem a patir retallades. Es podria dir que és una declaració del que és obvi. Tampoc és la primera vegada que sentim això dels funcionaris del Banc d'Anglaterra en les últimes setmanes, però –i a risc de sobreinterpetar el que no té gaire significat– això potser és un reconeixement tàcit que les retallades de tipus no necessàriament estan gaire llunyanes en el futur”.
Per a aquests experts, el fet que l'orientació futura s'hagi mantingut sense canvis avui suggereix que els mercats tenen raó perquè consideren una probabilitat relativament petita d'una retallada de tipus al maig. "El banc tindrà més claredat a la reunió del juny i creiem que aquesta és, de manera realista, la primera reunió en viu per a una retallada de tipus".
Esperen la primera retallada de tipus a l'agost: "Al nostre parer, probablement necessitaríem veure una sorpresa a la baixa significativa en relació amb les previsions d'inflació de serveis i creixement salarial del Banc d'Anglaterra durant abril/maig per desbloquejar una retallada anterior al juny".