El Banc Central de Turquia eleva tipus del 15% al 17,5%

Continuarà "utilitzant decididament" totes les eines per estabilitzar els preus

Per

Bolsamania | 20 jul, 2023

El Comitè de Política Monetària del Banc Central de la República de Turquia (TCMB) ha decidit aquest dijous augmentar els tipus del 15% al 17,5%. Aquest increment és inferior al que esperava el mercat i està provocant caigudes en la lira turca al voltant de mig punt percentual respecte al dòlar, fins als 26,92 dòlars.

El Comitè va decidir continuar amb el procés d'ajust monetari amb la finalitat d'"establir el curs de desinflació com més aviat millor, ancorar les expectatives d'inflació i controlar el deteriorament en el comportament dels preus", ha explicat en el comunicat. Aquesta és la segona pujada consecutiva del preu del diner al país otomà, que ha augmentat en 900 punts bàsics des del juny.

Tot i que la inflació global ha estat disminuint, es manté per sobre de les mitjanes i objectius a llarg termini dels bancs centrals, ha dit l'organisme. "Al nostre país, els indicadors recents apunten a la continuació de l'increment en la tendència subjacent de la inflació", ha afegit. Així explica que la forta evolució de la demanda interna, les pressions de costos derivades de salaris i tipus de canvi i la rigidesa de la inflació de serveis n'han estat els principals impulsors. A més d'aquests factors, el Comitè anticipa que les regulacions fiscals i el deteriorament del comportament dels preus exerciran més pressió sobre la inflació.

La inversió estrangera directa, la "notable millora" de les condicions de finançament extern, l'augment continuat de les reserves de divises i la millora de la balança per compte corrent impulsat per l'augment dels ingressos del turisme contribuiran "significativament" a l'estabilitat de preus, ha dit el banc central.

El Comitè ha precisat que la taxa de política es determinarà de manera que creï les condicions monetàries i financeres necessàries per assegurar una disminució en la tendència subjacent de la inflació i assolir la meta d'inflació del 5% a mitjà termini. "L'enduriment monetari s'enfortirà encara més tant com calgui de manera oportuna i gradual fins que s'assoleixi una millora significativa en les perspectives d'inflació", ha avançat.

Per augmentar la funcionalitat dels mecanismes de mercat i enfortir lʻestabilitat macrofinancera, el Comitè continuarà simplificant i millorant el marc microprudencial i macroprudencial existent. Guiat per anàlisi d'impacte, el procés de simplificació continuarà sent gradual. En aquest context, a més de l'augment de la taxa de política, el Comitè ha pres decisions d'enduriment quantitatiu i d'enduriment creditici selectiu per donar suport a la postura de la política monetària.

Els indicadors d'inflació i la tendència subjacent de la inflació seran monitoritzats de prop i el Comitè continuarà "utilitzant decididament" totes les eines a la seva disposició en línia amb el seu principal objectiu d'estabilitat de preus.

Últimas noticias