El 98% de les sol·licituds de prestació extraordinària per a autònoms és favorable
Escrivá assegura que l'ordre que aclarirà la moratòria de cotitzacions està gairebé ultimada
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que s'estan resolent favorablement el 98% de les sol·licituds dels treballadors autònoms per a cobrar la prestació extraordinària posada en marxa pel Govern per a mitigar l'impacte del coronavirus en la seva activitat.
Recentment, el ministre va assenyalar que 900.000 autònoms s'estaven beneficiant ja d'aquesta prestació. No obstant això, en una entrevista amb el diari 'El País', Escrivá subratlla que el normal és que aquesta xifra continuï creixent.
En tot cas, el ministre ha indicat no tots els autònoms s'han vist afectats per igual en l'actual crisi sanitària, econòmica i social, perquè alguns han hagut de parar completament la seva activitat, uns altres han parat en menor intensitat, i els cal han incrementat la seva activitat, encara que pocs.
"Des del primer moment ens hem enfrontat a algunes peticions de cafè per a tots, barra lliure amb independència de com es veiessin afectats per la crisi. Els ciutadans no entendrien prestacions universals amb independència de com afecti la situació a cadascun", subratlla el ministre.
Escrivá assegura en aquesta entrevista que l'ordre ministerial sobre la moratòria de cotització està "gairebé ultimada" i defensa una "aproximació sectorial" a l'hora d'adoptar mesures. "Per als ERTE per força major ja n'hi ha. En el cas de les moratòries, hi haurà una ordre ministerial amb una classificació sectorial. I en el cas dels autònoms hem optat per un criteri individual basat en la seva caiguda d'ingressos", precisa.
"Els ciutadans no entendrien prestacions universals amb independència de com afecti la situació a cadascun"
El ministre reconeix que la moratòria de quotes provocarà una "significativa" reducció dels ingressos de la Seguretat Social, encara que transitòria, i assegura que el sistema pot afrontar-lo i a més continuar pagant pensions.
"Des del punt de vista del finançament (...) cal mirar al conjunt de les Administracions Públiques i com es comptabilitzen determinades operacions financeres entre la Seguretat Social i Hisenda. En aquesta crisi la clau és que hi haurà un gran augment del deute públic, però d'una sola vegada. El salt no serà recurrent. I això no és comparable a situacions de deterioració del dèficit públic estructural, resultat de la despesa pública que s'arrela en àrees de l'Administració o per un afebliment permanent d'impostos i ingressos", argumenta.
Sobre les peticions de les empreses perquè s'ajorni el pagament d'impostos, Escrivá ha assenyalat que cal "discriminar" i fer mesures "justes i equilibrades" i "absolutament generoses i extenses" per als qui s'han vist forçats a parar la seva activitat." Però per a aquells que no, no veig el perquè", afegeix.
El ministre ha destacat que la part més important del que està fent el Govern, "amb diferència", és la protecció de les rendes de tots aquells afectats en el mercat laboral. "Aquí estem parlant d'una quantitat pròxima a un 25% de la població activa. Si afegim totes les rendes que s'estan garantint en els *ERTE, als autònoms, als aturats que no tenien dret a prestació, estem parlant de cinc o sis milions de persones", apunta.
Preguntat per quant temps es podrà permetre Espanya la despesa que totes aquestes mesures comporten, el ministre ha insistit que aquesta situació és temporal i que es donarà protecció el temps que duri. "Són xifres manejables. Depèn de la durada i poden suposar un cost elevat, però, per la naturalesa de la pertorbació, genuïnament temporal", indica.