Economistes demanen a Sánchez més termini per a autoliquidacions i modificar el d'IRPF
També agilitar ajornaments i fraccionaments de deutes a empreses que no es consideren pimes
El Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), òrgan especialitzat en fiscalitat del Consell General d'Economistes d'Espanya (CGE), ha remès a l'Agència Tributària un escrit en el qual demanen ampliar el termini de les autoliquidacions, agilitar ajornaments i fraccionaments de deutes tributaris per a empreses que no es consideren pimes, el cessament de notificacions i modificar el termini de presentació de l'IRPF i de l'Impost sobre el Patrimoni, així com el de declaració de Societats per a exercicis iniciats en 2019.
En la missiva, el REAF-CGE ha traslladat al Govern la problemàtica existent amb el manteniment dels terminis d'autoliquidacions i de declaracions informatives, sol·licitant que s'implementi, per a totes les empreses, un procediment ràpid de sol·licitud i concessió d'ajornaments de manera semblant a l'establert per a pimes, i que les administracions tributàries s'abstinguin de remetre noves notificacions als obligats tributaris fins que passi aquesta situació.
Noticia relacionada
¿Nacionalizar empresas por el coronavirus? Se abre el debate y esto dicen los expertosEls fiscalistas del CGE expressen a la carta els problemes i sensacions dels economistes assessors fiscals que "es troben despatxos amb els treballadors teletreballant, alguns preocupats per problemes de salut d'ells o dels seus familiars, depenent per a confeccionar autoliquidacions i declaracions informatives d'empreses que es troben en semblants circumstàncies o han tancat, sense poder rebre, en alguns casos, la documentació necessària".
Per això, encara valorant les mesures pal·liatives implementades, com la possibilitat que les pimes ajornin amb facilitat determinades deutes tributaris o l'ampliació de determinats terminis, des del REAF no comprenen que "no s'hagi fet un pas més pel que fa a l'ampliació dels terminis de les autoliquidacions i declaracions el terme de les quals és imminent", com el model 720, IVA de febrer o totes les corresponents al primer trimestre.
A això se suma, afegeix el REAF, que enmig del "cataclisme" s'ha publicat l'ordre que aprova els models de Renda i Patrimoni, mantenint l'inici de la campanya en el dia 1 d'abril, la qual cosa suposa que en breu els despatxos tindran la "pressió" de molts contribuents per a elaborar la declaració.
Per tot això, els fiscalistes demanen l'ampliació de terminis d'autoliquidacions i declaracions informatives; la modificació del termini de presentació de l'IRPF i Patrimoni i agilitar ajornaments i fraccionaments de deutes tributaris per a empreses que no es consideren pimes, obrint la possibilitat d'ajornar retencions, ingressos a compte, pagaments fraccionats i tributs repercutits, encara que estudiant les autoritzacions cas per cas.
També veuen necessari el cessament de la pràctica de notificacions, excepte casos molt excepcionals o d'aquelles de les quals es derivin efectes positius per als contribuents, així com modificar el termini de declaració de l'Impost de societats per a exercicis iniciats en 2019 d'acord amb la modificació de terminis mercantils. Finalment, des de l'REAF també consideren convenient que les societats puguin modificar la modalitat de càlcul del pagament fraccionat.
Entre d'altres mesures de suport -immediates i de xoc- al sistema productiu per la crisi del coronavirus, el president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentín Pich, considera que les propostes serien "perfectament assumibles per l'Estat", al costat de la seva ampliació en funció de la injecció de liquiditat de la UE.