Draghi: l'expansió econòmica de l’Eurozona continuarà durant els propers anys
Assegura que els tipus d'interès es mantindran almenys fins a l'estiu de 2019
"L'economia de la zona euro fa cinc anys que està creixent i esperem que l'expansió continuï durant els propers anys". Així ho ha assegurat el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, tot i que "fa poc hem vist una pèrdua en l'impuls de creixement". Manté que "encara es necessita paciència i persistència en la nostra política monetària", de manera que espera que els tipus d'interès continuaran al seu nivell actual almenys fins a l'estiu de 2019.
Durant la seva intervenció al Congrés Europeu de Bancs celebrat a Frankfurt, ha afirmat que "hem de controlar els riscos comercials amb molta cura durant els propers mesos", encara que "la desacceleració ha generat interrogants sobre la fortalesa de les perspectives de creixement, ha confirmat la seva "confiança" en la zona euro.
Draghi ha assegurat que el Consell de Govern europeu també ha observat que les incerteses al voltant de les perspectives a mitjà termini "han augmentat". "Durant la nostra pròxima reunió de desembre, estarem en una millor posició per fer una avaluació completa dels riscos per al creixement i la inflació", ha dit. No obstant això, l'organisme europeu espera que els tipus d'interès "es mantinguin als seus nivells actuals almenys fins a l'estiu de 2019."
"Durant la nostra pròxima reunió de desembre, estarem en una millor posició per fer una avaluació completa dels riscos per al creixement i la inflació"
"En qualsevol cas, durant el temps que sigui necessari per garantir que la inflació continuï avançant cap al nostre objectiu de manera sostinguda. Hem afirmat que les reinversions continuaran per un període prolongat de temps després del final de les compres netes o, fins i tot, durant el temps necessari per mantenir les condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d'acomodació monetària", ha afegit.
Quant als condicionants que han provocat "la desacceleració del creixement que hem presenciat aquest any", Draghi n’ha apuntat a dos. El primer són els factors propis de la Unió Europea (UE), entre ells la producció industrial, especialment al sector automobilístic. "Durant el tercer trimestre de l'any vam veure una interrupció significativa de la producció d'automòbils creada per la introducció de nous estàndards d'emissions de vehicles a partir de setembre", ha explicat. Tot i que és un efecte que "ha de ser temporal", va tenir un gran pes en les economies amb grans sectors automotrius, com Alemanya.
El segon condicionant ha estat un creixement més feble del comerç. "Estem presenciant una desacceleració a llarg termini en el comerç mundial", ja que durant el primer semestre de l'any va decaure fins al 4,6%. El seu menor creixement "també podria ser temporal, però hi ha condicions que podrien fer-lo més durador".
Considera que la incertesa comercial podria augmentar i disminuir el rendiment de les exportacions de la zona euro, en particular a causa del proteccionisme. L'acord comercial preliminar assolit entre els EUA, el Canadà i Mèxic "redueix la incertesa, però queden altres disputes". Una d'elles és si la incertesa sobre la demanda externa s'estén a la demanda interna a través de la confiança dels inversors.
D'altra banda, el president del BCE, ha apuntat al fet que les condicions de finançament "encara són molt favorables a la zona euro, recolzades per la nostra política monetària acomodatícia". "El cost dels préstecs bancaris per a les empreses va caure a mínims històrics durant la primera meitat d'aquest any a totes les grans economies de la zona euro, mentre que el creixement dels préstecs a les empreses es va mantenir en la seva taxa més alta des de 2012". A més, "la taxa de creixement dels préstecs a les llars també és la més alta des de 2012 i el crèdit al consum ara actua com el component més dinàmic, cosa que reflecteix la fortalesa contínua".
Per tot això, Draghi creu que "la implementació de totes les iniciatives en curs per 2019 s'han tornat tan urgents com els primers passos en la gestió de crisi de la zona euro fa set anys". "Avui són urgents, no per una crisi econòmica que hem abordat amb èxit, sinó perquè són la millor resposta a les amenaces que s'estan imposant a la nostra unió monetària: a aquestes amenaces, més Europa és la resposta", ha conclòs.