Draghi: "L'euro s'ha produït dues dècades d'estabilitat de preus" a Europa

El banquer central reconeix que hi ha països on els seus beneficis s'han notat menys

Per

Bolsamania | 15 gen, 2019

Actualitzat : 18:07

"L'euro s'ha produït dues dècades d'estabilitat de preus fins i tot en països on aquesta estabilitat havia estat una memòria perduda fa molt temps".

És una de les principals declaracions de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), durant el seu discurs per celebrar el 20è aniversari de la moneda única. Unes paraules que es refereixen indirectament a Espanya, on l'estabilitat de preus amb la pesseta era molt inferior a la d'altres grans països europeus.

"Els preus estables han fomentat la confiança de la gent en el valor dels seus estalvis, que és una de les condicions per a la prosperitat. Basades en aquesta confiança, les empreses inverteixen i creen nous llocs de treball", ha comentat el dirigent italià.

Tot i això, també ha reconegut que "en alguns països, no tots els beneficis de l'euro s'han realitzat en la seva totalitat". En la seva opinió, això es "deu en part al fet que les reformes a nivell nacional són necessàries, i ho serien en qualsevol sistema monetari, per produir un creixement sostenible. I en part, perquè la Unió Econòmica i Monetària (UEM) segueix incompleta".

En aquest sentit, ha comentat que "s'ha aconseguit un gran progrés des de la crisi, però encara queda molta feina per fer, i no hi ha alternativa a un futur en què continuarem treballant junts per fer de la nostra UEM un motor de prosperitat encara més gran per tots els seus estats membres".

Segons Draghi, la capacitat dels països europeus per preservar la seva "sobirania en assumptes rellevants" només és possible mitjançant la "unió" creada pels diferents estats per compartir una política monetària comuna. "Junts tenim una veu en la regulació dels mercats financers internacionals. Una veu que ha estat fonamental per reformar la regulació mundial després de la crisi financera", ha assenyalat.

"Amb el Mercat Únic, tenim un poderós motor de creixement sostenible per sustentar els nostres estàndards de vida. L'euro ha salvaguardat la integritat del Mercat Únic. Avui, les nostres economies estan integrades en un punt que no era imaginable quan es va dissenyar l'euro", ha assenyalat Draghi.

"Les exportacions dins de la UE van augmentar del 13% del PIB de la UE el 1992 al 20% actual, i les cadenes de valor estan presents arreu de la zona euro", ha afegit el banquer central, que abandonarà el seu lloc al capdavant del BCE al mes d'octubre.

Últimas noticias