Draghi demana més mesures per regular la banca a l'ombra
El president del BCE es mostra a favor de la inversió en Dades Massives
Actualitzat : 18:09
El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, creu que els responsables de la política financera necessiten més eines i dades per regular els fons d'inversió i els anomenats "bancs a l'ombra". "Les autoritats requereixen dades per identificar riscos i vulnerabilitats i eines per abordar-los de manera efectiva", ha dit durant un discurs durant la tercera conferència anual de la Junta Europea de Risc Sistèmic (ESRB).
"Les finances no bancàries estan exercint un paper cada vegada més important en el finançament de l'economia. El sector bancari a l'ombra representa al voltant del 40% del sistema financer de la Unió Europea (UE) i els seus actius totals superen els 42.000 milions d'euros. A mesura que avança la Unió de Mercats de Capitals (CMU), s'espera que el paper de les finances no bancàries augmenti encara més", ha dit Draghi.
Per això, perquè els responsables polítics tinguin capacitat d'actuar, es necessiten tenir disponibilitat de dades, perquè puguin "identificar, analitzar i quantificar els riscos emergents". "Aquestes dades també proporcionen els coneixements necessaris per poder orientar i calibrar les seves mesures i per estar al cas de possibles efectes".
El sector bancari a l'ombra representa al voltant del 40% del sistema financer de la UE i els seus actius totals superen els 42.000 milions
"La capacitat dels legisladors per actuar, però, es veu obstaculitzada per un conjunt d'eines incompletes" i "l'escassetat de dades precises i oportuns que siguin comparables a tota la UE impedeix l'anàlisi i la supervisió dels mercats". I tot i que "s'estan duent a terme diverses iniciatives", el progrés "és més lent del desitjat", ha afegit.
Draghi ha lloat els avantatges que ofereixen les Dades Massives, una inversió que "està donant els seus fruits" ja que permet que les dades es preparin en segons. "Els polítics necessiten invertir en infraestructura adequada i eines analítiques" que ofereixin una idea que competeixi per poder vincular dades entre mercats, com de "vital importància". Una cosa que, segons el president del BCE, "també beneficia el sector privat" en proporcionar una visió completa del mercat, cosa que permet reduir les vulnerabilitats.
D'altra banda, Draghi ha defensat que els responsables polítics europeus "han demostrat la seva voluntat d'utilitzar polítiques per abordar els riscos i les vulnerabilitats", però "el seguiment i l'avaluació continuats segueixen sent necessaris per poder prendre mesures oportunes i apropiades per preservar l’estabilitat financera".