Draghi assegura que el BCE serà "pacient" per pujar els tipus el 2019
Destaca la dinàmica a l'alça dels salaris a Alemanya, França i Espanya
El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), l'òrgan rector de la política monetària de la zona euro, serà "pacient" a l'hora de determinar el moment d'escometre la primera pujada dels tipus d'interès, cosa que no succeirà abans de l'estiu de 2019, segons ha indicat el president de la institució, Mario Draghi.
"Serem pacients en determinar el moment de la primera pujada i adoptarem una aproximació gradual en l'ajust de les polítiques", ha assenyalat el president del BCE durant la seva intervenció al Fòrum de Bancs Centrals, organitzat pel BCE a Sintra (Portugal).
Dijous passat, el BCE va anunciar el final del seu programa de compres d'actius en acabar el 2018 i va expressar el seu compromís de mantenir els tipus d'interès a nivells actuals "almenys fins a l'estiu", deixant oberta la possibilitat d'una primera pujada del preu dels diners durant el segon semestre de 2019.
En qualsevol cas, Mario Draghi ha assegurat que el BCE manté la capacitat de reaccionar davant futures sacsejades de l'economia i garantir la convergència de la inflació amb l'objectiu a mitjà termini de la institució.
"Estem preparats per ajustar tots els nostres instruments com sigui apropiat per garantir que la inflació segueix movent-se cap al nostre objectiu a mitjà termini, per sota, però a prop del 2%", ha declarat el banquer italià i ha subratllat que aquests potencials ajustos seran "predictibles" i es realitzarien de manera gradual. "La política monetària de la zona euro continuarà sent pacient, persistent i prudent", va afegir.
Pel que fa a l'evolució dels preus, el banquer italià ha destacat que els sous comencen a moure a l'alça, subratllant que els recents convenis salarials signats en països com Alemanya, però també a França i Espanya, apunten a la continuació d'aquesta dinàmica salarial . "Hi ha indicis que la moderació en el creixement salarial del sector públic, que en el passat havia arrossegat el creixement salarial agregat, està començant a relaxar-se", va dir.
D'altra banda, el president del BCE ha assenyalat que els fonaments de l'economia de la zona euro es mantenen sòlids, encara que ha reconegut que "és innegable" que la incertesa sobre el creixement s'ha incrementat recentment.
En referència a això, Draghi considera que hi ha tres riscos a la baixa per a l'evolució econòmica, incloent-hi l'amenaça del proteccionisme, l'alça dels preus del petroli a causa de problemes geopolítics al Pròxim Orient i la possibilitat d'una elevada i persistent volatilitat als mercats. Per contra, l'expansió fiscal realitzada pels EUA i la prevista en diversos països de l'Eurozona poden servir d'estímul per al creixement.