Di Maio: "Dialogarem sense renunciar als drets dels italians"

El viceprimer ministre d'Itàlia defensa a 'El País' que l'opinió pública italiana no entendrà la multa pels pressupostos

Per

Bolsamania | 23 nov, 2018

El viceprimer ministre italià, Luigi Di Maio, ha insistit, en una entrevista a 'El País', que el seu govern està disposat a dialogar amb la Unió Europea sobre els pressupostos, però es tanca en banda a reformular els punts bàsics dels seus comptes que han disparat les alarmes a Brussel·les. Així mateix, el també ministre de Treball i Desenvolupament Econòmic d'Itàlia, assegura que no emprendran "la carnisseria que demana la Unió Europea".

"Ha de quedar clar que a Itàlia no hi haurà una altra carnisseria social. Els italians hem passat en 10 anys per reformes laborals, augment de l'IVA, reforma de les pensions, pujada d'impostos a les empreses... I tots els polítics deien que ho havia demanat Europa", denuncia davant el rotatiu del grup Prisa. No obstant això, es mostra obert a parlar amb la UE per retallar el malbaratament, augmentar la venda d'immobles i actius de l'administració pública.

Així mateix, acceptarà clàusules de l'Executiu comunitari per garantir que no se supera el 2,4% de dèficit. Però retreu a Brussel·les que vagi contra el seu govern quan "Espanya, per exemple, va aconseguir un any l’11% de dèficit; hi va haver temps en què es van fer pressupostos expansius i França també va superar els límits". Parla d'Alemanya, que va més enllà del superàvit comercial per criticar la multa imposada per la UE, un càstig que l'opinió pública italiana no entendrà, assegura.

Aquest dimecres, la Comissió Europea va rebutjar el pressupost d'Itàlia i va demanar el procediment de dèficit excessiu pel seu elevat deute públic, que supera el 130% del PIB, i per l'absència de mesures per reduir-la, un aspecte que incompleix les regles establertes al pacte d'Estabilitat i Creixement i que podria desembocar en una multa d'uns 3.500 milions d'euros, el 0,2% del PIB del país.

"L'anàlisi suggereix que ha de considerar-se que no es compleix el criteri de deute definit al Tractat (60% del PIB) i, per tant, està justificat un procediment de dèficit excessiu basat en el deute", va informar l'executiu comunitari en un comunicat.

Últimas noticias