De Guindos: la recuperació econòmica s'enfronta a vents en contra globals

Tot i això, el vicepresident del BCE creu que els riscos per al creixement s'inclinen a la baixa

Per

Bolsamania | 04 jul, 2019

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha dit aquest dijous que la recuperació econòmica en curs s'enfronta "a vents en contra globals renovats que estan pesant sobre les perspectives econòmiques". No obstant això, considera que "els riscos per al creixement econòmic s'inclinen a la baixa". Això fa necessària una postura acomodatícia de la política monetària de l'organisme europeu.

"Les incerteses relacionades amb la creixent amenaça del proteccionisme comercial, les vulnerabilitats als mercats emergents i els factors geopolítics, incloent-hi els relacionats amb el Brexit, fan que l'entorn econòmic sigui més desafiant".

Són les idees més destacables de les declaracions que l'exministre espanyol ha donat a la Conferència Internacional Anual 2019 de CIRSF "Supervisió financera i estabilitat financera deu anys després de la crisi: èxits i pròxims passos" celebrada a Lisboa (Portugal).

Malgrat els vents en contra, De Guindos creu que els riscos per al creixement econòmic s'inclinen a la baixa

En ella, De Guindos ha destacat, a més, la importància que les entitats financeres i no financeres reforcin els seus balanços. "Afortunadament, els bancs han fet exactament això durant l'última dècada", ha destacat.

Aquest augment ha estat facilitat per la recuperació general recolzada per la política monetària acomodatícia del BCE i és una reacció a les majors pressions del mercat i les exigències macroprudencials addicionals", ha apuntat. En referència a això, el banquer ha destacat que la política macroprudencial s'ha convertit en un complement "crucial" per a la política monetària del BCE orientada cap a l'estabilitat de preus.

"Si bé la política monetària acomodatícia actual dona suport a la recuperació econòmica, pot generar efectes secundaris no desitjats en forma de riscos excessius", ha advertit Guindos i ha apuntat que la política macroprudencial pot contrarestar aquests excessos amb el seu conjunt d'eines específiques.

De Guindos també s'ha referit a la banca a l'ombra. Aquest tipus d'entitats "han d'estar millor regulades, ja que el seu ràpid creixement planteja un risc més ampli que fins i tot podria estendre als prestadors tradicionals", ha dit.

Per això, creu que les autoritats de la zona euro necessiten desenvolupar "urgentment" i implementar instruments macroprudencials també per a entitats no bancàries. "A través d'un augment en la presa de riscos i el palanquejament, els bancs actualment poden estar contribuint a la subvaloració cíclica dels riscos i l'ampliació dels preus dels actius".

El vicepresident del BCE ha afegit que "si aquests riscos es relaxessin d'una manera desordenada, això podria portar al fet que els fluxos de finançament s'esgotin i afectin les condicions de l'economia real en general".

Últimas noticias