De Guindos: "Els tipus d'interès han de normalitzar-se, no podem estar sempre amb respiració assistida"

El ministre d'Economia diu que la situació actual, amb el BCE mantenint els tipus al 0%, és una cosa "extraordinari"

Per

Bolsamania | 09 mai, 2017

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ho té clar: la situació actual dels tipus d'interès és totalment "extraordinària" i no es pot mantenir per molt més temps. Segons ha dit, el més segur és que "anem a una normalització" durant els pròxims mesos, ja que el Banc Central Europeu (BCE) no pot seguir mantenint els tipus al 0% eternament. "No es pot estar sempre amb respiració assistida, estar així és una situació extraordinària", ha remarcat.

La normalització dels tipus arribarà perquè "estem en un moment econòmic millor" i a la Zona Euro ja està creixent per sobre del 2%, diu De Guindos

De Guindos creu, per tant, que més aviat que tard la institució que dirigeix ​​l'italià Mario Draghi seguirà els passos fets per la Reserva Federal nord-americana (Fed) de Janet Yellen, i progressivament anirà no només pujant els tipus d'interès, sinó també retallant el programa de compra de deute que, segons va anunciar Draghi durant una roda de premsa després de l'última reunió del BCE, a finals d'abril, es mantindrà als 60.000 milions d'euros mensuals, almenys, fins al desembre.

El titular d'Economia considera, tal com ha explicat aquest dimarts en una entrevista a la Cadena Cope, que aquesta "normalització" portarà coses positives i també cosa negatives que caldrà solucionar, però insisteix que no es pot estar així per sempre, sobretot perquè "estem en un moment econòmic millor" i a la Zona Euro ja està creixent per sobre del 2%.

Així mateix, ha dit que el més probable és que Brussel·les actualitzi les seves previsions aquest dijous perquè les actuals "s'han quedat curtes". En concret, creu que la Comissió Europea elevarà en mig punt percentual la seva previsió de creixement per a Espanya fins al 2,8% per a aquest any i ha dit que el més important per al nostre país és mantenir el ritme de creixement "durant els tres o quatre propers anys". Això sí, ha alertat que les previsions poden no arribar a complir-se si es cometen determinats errors.

En aquest sentit, ha parlat de la necessitat de mantenir l'estabilitat política, que titlla com un "factor diferencial" que ha fet que Espanya "hagi sortit del radar de la incertesa". "L'estabilitat ha impulsat la inversió estrangera i si es perd, seria un mal senyal i el pagaríem car", ha afirmat el ministre. També ha esmentat altres "errors", com ara "fer enrere alguna de les reformes importants" o que "algú digués que cal incrementar la despesa pública en 10.000 o 15.000 milions addicionals".

"Espanya ha de reduir el seu dèficit públic per sota del 3%, no ens podem permetre cap tipus de broma ni alegria extraordinària. Tot el que minvi la confiança a l'economia espanyola seria molt negatiu i ens afectaria molt ràpidament ", ha remarcat. De Guindos ha recordat a més que amb la crisi "Espanya va arribar a perdre el 10% de la seva riquesa" i això no és una recessió normal. "Ens hem recuperat, però hem perdut una dècada i les cicatrius hi són", ha explicat.

PACTAR REFORMES

D'altra banda, el titular d'Economia ha parlat de la necessitat d'arribar a acords entre els partits per tirar endavant les reformes que Brussel·les reclama a Espanya. Tal com s'ha dit, el fet de no tenir majoria al Congrés fa tota la situació més "complexa", però ha recordat que el PP ja ha arribat a "acords importants" amb PSOE i PNB en diverses matèries, de manera que ara " l'únic que cal és bona voluntat des del punt de vista de la negociació ", cosa que segons ell ha trobat tant en Ciutadans com en el Partit Socialista.

Així mateix, ha reconegut que el pacte amb Ciutadans, que "es va complint de manera raonable", és important, tot i que ha assenyalat que el PP amb qui realment ha de negociar és amb els socialistes si vol tirar endavant les grans reformes, com la de les pensions o el finançament autonòmic. A més, ha recordat que Espanya està "limitada pels seus compromisos amb la Zona Euro" i això és una cosa que han d'entendre els partits de l'oposició.

I sobre la victòria d'Emmanuel Macron a les eleccions presidencials de França, De Guindos ha dit que aquest triomf és "un alleujament" perquè "l'alternativa era terrorífica". "Macron és un europeista convençut, creu que cal avançar en la integració econòmica i política i això és bo", ha assegurat el ministre d'Economia, que creu que un dels seus principals reptes serà retallar la elevada despesa pública de França, que és 5 o 10 punts superior a la mitjana europea. Una mica del qual precisament va alertar aquest dilluns el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Tot i això, creu que no hi haurà moviments importants almenys fins que passin les eleccions legislatives que se celebraran al país gal d’aquí a un mes. "Són unes eleccions importants i caldrà veure si Macron aconsegueix majoria suficient al parlament" per emprendre reformes.

Últimas noticias