Credit Suisse veu una "reacció exagerada" a la borsa de la banca després d'anunciar-se l'impost
"El descompte del preu de les accions gairebé duplica la nostra estimació de possibles impactes fiscals"
Els bancs espanyols van tenir "una reacció exagerada" a la borsa després de conèixer-se la intenció del Govern d'aplicar un impost temporal a les entitats financeres. "Els descomptes en els preus de les accions gairebé dupliquen les nostres estimacions inicials de possibles impactes fiscals", assenyala Credit Suisse, que destaca la manca de visibilitat sobre l'impacte potencial d'aquesta mesura, ja que l'Executiu de Pedro Sánchez encara ha d'aclarir el moment i els detalls de la implementació.
Xifra fins als 930 milions d'euros a l'any la càrrega fiscal agregada que l'impost podria suposar per a Santander, BBVA i CaixaBank. Tenint en compte que el Govern va detallar que la mesura estaria en vigor durant dos anys, 2023 i 2024, l'import total pujaria fins als 1.860 milions d'euros.
Credit Suisse ha elaborat una anàlisi sobre la mesura en què planteja dos escenaris diferents segons el que fiscalitzi l'impost. Així, en un primer escenari, el càrrec per impostos és proporcional a les quotes de mercat locals dels bancs. "Suposem que el govern espanyol assignarà als bancs una quota individual per finançar la recaptació de 1.500 milions d'euros a l'any, en proporció a la quota de mercat local".
En aquest marc, l'entitat estima que les càrregues anuals potencials serien de 400 milions d'euros per a CaixaBank (amb un impacte de 6 cèntims en el preu de les seves accions). Per Santander rondaria els 300 milions d'euros (amb un impacte de 2 cèntims als títols). Mentrestant, seria 230 milions d'euros per a BBVA, (amb un impacte de 4 cèntims a les seves accions).
"En un període de dos anys, la pèrdua total per acció representaria el 4% del preu de les accions de CaixaBank abans de l'anunci del Govern, en contrast amb la caiguda del voltant del 9% al tancament del mercat", afegeixen.
Al segon escenari plantejat per Credit Suisse, la taxa impositiva seria del 10% del benefici al mercat domèstic abans d'impostos. Aquí veuen possibles càrrecs anuals de 300 milions d'euros per a CaixaBank (amb un impacte de 4 cèntims), de 200 milions per a Santander (amb un impacte de 1 cèntim) i de 200 milions per a BBVA (amb un impacte de 4 cèntims).
"En un període de dos anys, la pèrdua total per acció representaria l'1% del preu de les accions de Santander abans de l'anunci del Govern, en contrast amb la caiguda del voltant del 4% al tancament del mercat", diuen.
Tot i que els analistes reconeixen que el nou impost governamental pot afectar els beneficis, subratlla el sòlid nivell de capital dels bancs i la resistència en la qualitat dels seus actius: “Si bé reconeixem el probable obstacle per als guanys derivat de la implementació del nou impost, cridem l'atenció sobre els nivells sòlids de capital actuals dels bancs i la sòlida qualitat dels actius".
A més, consideren que "les noves mesures de suport fiscal al paquet d'ajuda del Govern haurien d'oferir una resiliència de la qualitat dels actius encara més duradora, cosa que dona suport a una perspectiva més constructiva per al cost del risc dels bancs". "Enmig d'un escenari macro deteriorat a Europa, la banca espanyola roman com a favorita al sud d'Europa pel que fa a qualitat creditícia", asseguren.