Coronavirus: imminent escassetat de fruites i verdures a la UE per manca de mà d'obra
L'acaparament d'alguns compradors també hi influeix
La pandèmia de coronavirus està començant a fer notar els seus efectes a les cadenes de subministraments de fruites i verdures. Els països de la Unió Europea (UE) s'encaminen a una escassetat cada vegada més acusada, a mesura que la crisi sanitària interfereix en l'activitat dels agricultors, impedint els fluxos habituals de mà d'obra per recol·lectar collites, i obstaculitza el moviment global de productes frescos.
Noticia relacionada
Abril, mayo... o junio: ¿Cuándo llegará el ansiado pico de malas noticias sobre el virus?
Els governs estan buscant maneres d'alleujar qualsevol escassetat, incloent-hi "carrils verds" per facilitar que els productes frescos es moguin ràpidament a través de les fronteres del bloc comunitari, i reclutant un "exèrcit a l'ombra" de recol·lectors. Reactivar la mobilitat d'aquesta força de treball ha suposat també que els socis europeus es vegin obligats a flexibilitzar les restriccions de viatge per als treballadors migrants.
Els supermercats d'Europa encara no han notat aquesta imminent escassetat de la qual adverteixen els proveïdors, i encara ofereixen la majoria dels productes, segons Reuters, però les pressions sobre el subministrament s'estan acumulant a les fonts d'origen, tant a l'Àfrica, un proveïdor clau de productes frescos, com dins d'Europa. Així, el perill és que els supermercats i botigues que ja estan bregant amb l'acaparament d'alguns clients podrien tenir dificultats per mantenir els prestatges proveïts.
Per exemple, a Kenya, que subministra mongeta tendra i pèsols a la Unió Europea, la meitat dels treballadors del sector han estat enviats a casa per la incapacitat de la indústria per garantir els enviaments, tot i que la demanda europea es manté. També és el cas de Sud-àfrica, on es registren més de 900 casos de coronavirus, i tot just ara comença un confinament que ha de durar 21 dies. Els avions que encara s'enlairen van més carregats, però els preus per quilo s'han triplicat aquestes dues últimes setmanes, segons l'associació d'exportadors de Kenya. A Londres, una portaveu dels populars supermercats Tesco va dir que demanaran als clients que “no comprin més del que necessiten perquè n'hi hagi prou per a tothom”.
Al territori europeu, el transport es veu afectat per les restriccions a la mobilitat. Un altre problema és l'arribada de temporers. Uns 16.000 temporers –sobretot dones– havien d'arribar a la província de Huelva per a la recollida de la maduixa, informa 'La Vanguardia', però només menys de la meitat van arribar abans del 12 de març, quan el Marroc va tancar les fronteres fins al 20 d'abril. Tampoc és possible de traslladar els temporers en furgonetes com abans, a causa de les normes de distància social.
No és només la fruita i la verdura; a Espanya, la pesca s'ha vist també afectada pel confinament. La flota del Cantàbric, formada per prop d'un centenar d'embarcacions, va deixar de pescar dilluns passat, i no es preveu que reprenguin la feina fins a Setmana Santa.