Compte enrere per al 'default' de Rússia: "Serà una de les crisis més difícils de resoldre"

Serà declarada en situació d'impagament després d'expirar el període de gràcia per abonar els deutes

Per

Bolsamania | 19 abr, 2022

Rússia és al punt de mira. La quanta enrere per al seu 'default' s'acosta al final, i no hi ha res que el país pugui fer per evitar-ho. A principis de maig Rússia estarà oficialment en situació d'impagament, i serà conseqüència de les sancions imposades després de la invasió d'Ucraïna. Els experts ja apunten que "serà una de les crisis més difícils de resoldre de la història" ja que l'impagament té les arrels en la política, i no en la situació de les finances.

Són paraules dels experts d'Oxford Economics, que recorden que Moscou ho té cada vegada més difícil, perquè els EUA han prohibit a Rússia utilitzar les reserves immobilitzades del banc central, dipositades en bancs nord-americans, per pagar als tenidors de bons. A més, el Tresor dels Estats Units ha impedit als bancs corresponsals gestionar els pagaments en dòlars del país que presideix Vladimir Putin, cosa que ha obligat Rússia a pagar en rubles els tenidors de deute públic denominat en dòlars. "És probable que el pagament en una divisa diferent es consideri un impagament, encara que no fins que hagi transcorregut un període de gràcia de 30 dies", destaquen els analistes de la gestora Schroders.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

El Ministeri de Finances de Rússia va informar que els bancs nord-americans van rebutjar el pagament d'un eurobo amb venciment el 4 d'abril d'aquest any, que pujava a 552,4 milions de dòlars, i un cupó de bons amb venciment el 2042 que pujava a 84 milions de dòlars. D'aquesta manera, Rússia serà declarada en situació d'impagament una vegada expiri el període de gràcia d'un mes per a les obligacions que vencien el 4 d'abril.

"La reestructuració sembla molt poc probable fins que es produeixi un canvi important en la relació política entre Rússia i Occident", afirmen els analistes d'Oxford Economics, que també recorden que a Rússia els reemborsaments de deute extern estan regulats per un decret presidencial que permet als prestataris realitzar els pagaments en rubles, independentment de la moneda en què es van prestar inicialment els fons.

Tot i això, cal destacar que S&P i Fitch ja han avisat que tractaran com a impagaments els reemborsaments del deute realitzats en divises diferents a la moneda original del préstec. I Scope Ratings s'ha pronunciat en el mateix sentit, dient que tret que la conversió de divisa es contemplés en el contracte del bo, consideraran que s'ha produït un impagament selectiu. "En absència d'un acord amb Rússia, creiem que la via legal perquè els tenidors de bons busquin recompensa dels actius congelats de Rússia serà molt llarga i difícil", vaticinen els estrategs de la companyia britànica.

Recorden que molts eurobons tenen les anomenades clàusules d'agregació que permeten als tenidors exigir el reemborsament immediat si un percentatge determinat de tenidors d'un bo concret voten a favor. "Però els inversors hauran de sospesar acuradament les seves possibilitats de fer valer els drets sobre els actius russos, ja que aquests han estat congelats per les sancions occidentals".

A més, els eurobons russos contenen algunes “clàusules inusuals”. "Els emesos després del 2014 permeten al prestatari realitzar reemborsaments en rubles, si els esdeveniments més enllà del seu control li impedeixen fer els pagaments en la moneda original", apunta Oxford Economics, que creu que aquestes clàusules "poden complicar els esforços dels tenidors de bons per aconseguir indemnitzacions a favor seu als tribunals". Sense oblidar que la jurisdicció "pot ser un altre tema espinós", perquè els termes dels bons russos estableixen que el prestatari no se sotmetrà a la jurisdicció d'un tribunal estranger.

Segons la seva opinió, "no és clar si els tenidors de bons estaran disposades a iniciar immediatament un litigi contra el govern rus que podria trigar molts anys", però si ho fan, i "fins i tot si els tribunals occidentals s'inclinessin per redistribuir aquests actius, els tenidors de bons haurien de competir amb un govern ucraïnès que intentarà reclamar els actius russos per finançar la seva reconstrucció de postguerra”. Els funcionaris ucraïnesos han proporcionat estimacions dels danys a la infraestructura civil i militar del país a partir de 270.000 milions de dòlars.

EMPRESES AL PUNT DE MIRA

Però aquest problema no només afecta el govern rus. "També està a punt de començar una allau d'impagaments d'empreses russes als propers mesos", diuen aquests analistes. I és que les empreses russes "es veuen cada vegada més atrapades en una posició en què no poden garantir que els pagaments del seu deute arribin als tenidors de bons".

"Els prestataris corporatius russos vinculats als oligarques i funcionaris sancionats no poden fer pagaments als tenidors de bons estrangers, per la mateixa raó que el sobirà", destaquen des d'Oxford Economics. A causa de les sancions dels EUA, la Unió Europea i el Regne Unit, "els agents de pagament han bloquejat els reemborsaments del deute diverses vegades".

Sobre aquest tema també es pronuncien els experts de la gestora Abrdn, que creuen que "els impagaments del deute corporatiu podrien tenir un impacte encara més gran que un 'default' del deute públic". "Les sancions estan impedint que les empreses russes facin pagaments de cupons als tenidors de bons", destaquen, i afirmen que "no hi ha dubte que si el conflicte continua, els reptes tècnics perquè les empreses russes i l'Estat paguin als tenidors de bons seran molt elevats".

Últimas noticias