Colau paralitza el sector immobiliari amb el 30% per a habitatge social
Els constructors es queixen que l'obligació de reservar aquest percentatge de tota l'obra nova frenarà les construccions
- La manca de producte és un dels factors que els promotors immobiliaris atribueixen a la bombolla del lloguer
- En castellano: Colau paraliza al sector inmobiliario con el 30% para vivienda social
Promotors immobiliaris i constructors de Barcelona estan en peu de guerra amb l'alcaldessa Ada Colau. La modificació del Pla General Metropolità que preveu l'equip de Govern de Barcelona en Comú, per la qual pretén reservar un 30% de qualsevol obra nova o rehabilitada a habitatge social, ha generat un rebuig unànime del sector. Acusen Colau de tirar endavant la mesura sense consultar amb les promotores i d'abocar-los a una paràlisi total en un moment en què la manca de producte és el principal factor de la bombolla del lloguer.
La proposta, que estava prevista que es portés al ple de finals de mes, es vota aquest dilluns a la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. I no té els suports garantits, ja que, a més dels respatllers de la CUP i del partit de Colau, necessita, almenys, l'abstenció del PDeCAT, ERC i el PSC. Els exconvergents ja han demanat retirar el punt de l'ordre del dia i han instat la primera edil barcelonina a convocar el sector a una taula de negociacions.
Sense respatllers, la iniciativa no tirarà endavant en la forma en què està plantejada. Fonts del consistori no han volgut pronunciar-se sobre les possibilitats que sigui rebutjada ni sobre quins passos prendrà l'equip de Govern si es descarta. Si passa aquest tràmit, es tracta tan sols d'una aprovació inicial. Després, s'haurà de votar al ple abans de recalar a la subcomissió d'Urbanisme conjunta de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.
Tant el Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques com l'Associació de Promotors de Catalunya i Espanya (APCE) han criticat el govern municipal per la unilateralitat amb què han elaborat aquesta modificació. Els promotors catalans han assegurat, a més, que "no només no resoldrà el problema de l'habitatge a la ciutat, sinó que tindrà un efecte contrari, ja que, d'una banda podria provocar una paràlisi a l'activitat del sector, i d'altra afegir encara més pressió sobre els preus, a causa del desequilibri que aquesta mesura generarà entre l'oferta i la demanda".
"Si tira endavant aquesta mesura, probablement es produiria una suspensió de llicències, amb tot el que això comportaria", lamenta l'APCE. Aquesta entitat, els serveis jurídics del a qual estan estudiant emprendre mesures legals, critiquen durament que es carregui sobre les espatlles del sector privat engreixar el parc d'habitatge destinat a l'ús social. Sí que subratllen que "ha d'existir" aquest tipus de pisos, però demanen que el seu model sigui "eficient".
"La mesura impulsada per l'equip de Colau acabarà tenint una incidència perniciosa en els preus de l'habitatge de la ciutat comtal"
EFECTE REBOT
En definitiva, denuncien que la mesura impulsada per l'equip de Colau acabarà tenint una incidència perniciosa en els preus de l'habitatge de la Ciutat Comtal. Fonts del sector asseguren que la bombolla del lloguer que viu Barcelona obeeix precisament a la manca de producte. I en un moment en què el cost mitjà dels nous contractes d'arrendament signats va superar, per primera vegada en la història, la barrera dels 900 euros al mes el 2017, segons dades oficials de la Generalitat, que es congelin les llicències només afegirà més tensió als preus.
Per aquest motiu, el president del Gremi de Constructors, Josep Gassiot, reclama a les administracions "mesures incentivadores i no coercitives" per incrementar l'oferta d'habitatge social i "cobrir tot tipus de necessitats de constructors, compradors i llogaters", afegeix.
SENSE LLICÈNCIES PER A NOVES CONSTRUCCIONS
Si el canvi al Pla General Metropolità segueix endavant, quedaran exempts els promotors que van adquirir finques i van iniciar processos entre l'1 de gener de 2016 i l'aprovació inicial. Aquests tindran un termini de dos anys des de l'aprovació definitiva -prevista per d'aquí a uns mesos- per adequar-se a la nova mesura.
Les llicències a partir de l'aprovació inicial es donaran sobre la base de l'anterior norma, encara vigent, però les que no compleixin amb el requisits de destinar el 30% a habitatge protegit se suspendran, de manera que a la pràctica quedaran a l'aire totes les llicències que en no destinin el 30% i només es donaran les que compleixin amb el requisit.
El consistori de la capital catalana estima que en base a aquesta mesura es podrien generar a l'any entre 350 i 400 habitatges protegits, sobre les quals l'Ajuntament té dret d'adquisició preferent. No obstant això, fonts del sector asseguren a Bolsamania que el Govern local ha tramitat aquesta mesura sense planificació, sota la pressió d'entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca -(PAH) -de la qual Colau va ser presidenta i que ha carregat amb posterioritat contra l'alcaldessa i amb l'objectiu d’”aconseguir un impacte mediàtic, sabent que la mesura no se'n sortiria”.