Cinc gràfics que qüestionen la "primavera de l'ocupació" de la qual presumeix Báñez

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social assegura que la recuperació és "sòlida, sana i social"

Per

Bolsamania | 30 ago, 2017

Actualitzat : 13:09

Una "primavera de l'ocupació". Fátima Báñez, ministra d'Ocupació i Seguretat Social, va tornar de les vacances amb energia. En una compareixença al Congrés, va descriure la recuperació de l'ocupació aquest dimarts com a "sòlida, sana i social". La creació de llocs de treball és intensa des de 2014. No obstant això, els salaris segueixen congelats i ha augmentat el pes tant de la subocupació com de la temporalitat.

La tendència de presumir de forma desmesurada de les dades del mercat laboral és generalitzada al Govern. De fet, el PP va comparar a Twitter l'última Enquesta de Població Activa (EPA) amb fites històriques com el talent de Pablo Picasso, la caiguda del Mur de Berlín o l'arribada de l'home a la Lluna.

La taxa d'atur va baixar durant el segon trimestre al 17,22%, cosa que suposa la ràtio més reduïda des del tercer trimestre des de 2009 i per sota de la mitjana històrica. Així mateix, el nombre de desocupats s'ha situat als 3,9 milions, la xifra més baixa des de 2008. La part agregada és la positiva, tot i que encara no s'ha recuperat els nivells d'ocupació previs a la crisi i sí, els del Producte Interior Brut (PIB). No obstant això, hi ha matisos en aquesta recuperació, tot i la energia del discurs de Báñez.

1. AUGMENT DE LA TEMPORALITAT

Els fantasmes del passat tornen al mercat laboral. Espanya crea molta ocupació, però gran part n’és temporal, com va passar durant els anys de la bombolla immobiliària. La taxa de temporalitat va repuntar lleument entre abril i juny una dècima fins al 26,8%, segons l'última EPA. Durant la crisi ha baixat des de nivells superiors al 30% fins al 21,9% amb què va començar 2013.

Però la recuperació de l'ocupació ha vingut acompanyada durant els últims anys també d'un major volum de contractes temporals, que creixen amb més intensitat que els indefinits. Durant l'últim trimestre el creixement interanual dels contractes temporals signats va ser del 7,7% fins a arribar a la suma dels 4,2 milions, el registre més alt des de 2008. Mentre que els indefinits augmenten un 1,8% fins als 11, 5 milions, la major estadística des del segon trimestre del 2011.

2. CAIGUDA DE LA POBLACIÓ ACTIVA

La població activa va aconseguir el seu nivell més alt durant el segon trimestre de 2012, amb 23.489.500 persones. Des de llavors, ha caigut durant els últims cinc anys en 761.900 persones fins als 22.727.600 del segon trimestre. Entre abril i juny es va augmentar lleument respecte al primer trimestre, ja que el segon trimestre sol ser positiu per al mercat laboral. Però en termes interanuals va tornar a caure (148.100 actius) i manté la tendència de descensos. La piràmide demogràfica, el desànim de molts treballadors que s'allunyen del mercat laboral, l'extensió del període de formació o els fluxos migratoris són algunes de les causes que, en gairebé tots els casos, tenen la crisi com l'origen.

3. IMPORTANT PRESÈNCIA DE LA SUBOCUPACIÓ

El pes dels contractes parcials respecte al total d'assalariats segueix per sobre del 16%, ràtio que va aconseguir ja el 2012, molt per sobre dels nivells de l’11% i del 12% previs a la crisi. El volum de llocs de treball parcials va augmentar fins als 2,6 milions durant el segon trimestre, la dada més alta de la història. El 64% d'aquests treballadors, segons l'EPA, treballa a temps parcial per no haver trobat una ocupació a temps complet.

4. LENTA RECUPERACIÓ DEL NOMBRE D'HORES TREBALLADES

Fruit d'això, el nombre d'hores efectives setmanals treballades pels assalariats es queda enrere de la recuperació de les dades agregades d'ocupació. Durant el segon trimestre hi va haver 15,7 milions d'assalariats, cosa que implica un increment de 500.000 respecte al mateix període de l'any anterior. No obstant això, les hores treballades per setmana es van reduir en un 120.900 fins als 508.500.000. No obstant això, aquesta dada anava recuperant-se des del tercer trimestre del 2013, quan es va situar a 411.800.000, la dada més baixa en la sèrie històrica de l'INE, que arrenca el 2008.

5. ELS SALARIS, CONGELATS

Espanya ha recuperat els nivells de PIB previs a la crisi amb menys pes del component de remuneració dels assalariats, que passa del 50% al 47%. Ha baixat un 3% en nou anys mentre que l'excedent brut d'explotació (EBE) -principalment beneficis empresarials, tot i que es consideren altres rendes, el consum del capital fix i se’n descompten les amortitzacions- augmenta un 1,5%. La remuneració mitjana per assalariat es va situar als 8.781 euros durant el segon trimestre. Una xifra que augmenta en 700 euros des de 2008. No obstant això, durant els últims trimestres els salaris romanen congelats. Aquesta mateixa dada ha baixat en 42 euros durant els últims 12 mesos, un període durant el qual els costos laborals van caure un 0,4% malgrat que el deflactor implícit del PIB -preus de la producció generada- es va situar al 0,3 %. És a dir, continua la devaluació interna, que ha estat central en la recuperació de l'economia.

Últimas noticias